Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Guia per a joves que volen llogar un pis al Barcelonès

4.4. Fiança

La legislació actual estableix que, al formalitzar el contracte, el propietari exigeixi al llogater una fiança i que aquest la dipositi en metàl•lic. El propietari no pot renunciar a que l’arrendatari la doni. A més, l’incompliment que suposa la falta de pagament d’aquesta fiança pot ser causa de resolució del contracte d’arrendament a instància de l’arrendador.

La quantitat dependrà del tipus d’arrendament, així pels arrendaments d’habitatge la llei estableix una mensualitat de renda.

El llogater farà entrega a l’arrendador de l’ import de la fiança però aquest no pot quedar-se-la sense més, sinó que té l’obligació de dipositar-la en l’organisme públic que designi la comunitat autònoma corresponent. Si l’arrendador no compleix aquesta obligació deurà afrontar les responsabilitats establertes. La norma sobre fiança a Catalunya és la Llei 13/1996 de 29 de juliol i el Decret 147/1997 de 10 de juny.

A Catalunya, el registre i dipòsit de les fiances dels contractes de lloguer de Catalunya: L'Institut Català del Sòl (INCASOL) té la competència de recaptació i dipòsit de les fiances dels contractes de lloguer de Catalunya corresponents a finques urbanes destinades a locals i habitatges i la seva devolució posterior.

La fiança dels contractes s'ha de dipositar en el termini de 2 mesos, a comptar des de la formalització d' aquests, a l'Institut Català del Sòl, mitjançant entitats gestores (cambres de la propietat urbana de Catalunya) o financeres (Caixa d'Estalvis i de Pensions de Barcelona "La Caixa", Caixa de Catalunya, Caixa de Girona, Caixa Laietana, Caixa de Manlleu, Caixa de Manresa, Caixa del Penedès, Caixa de Sabadell, Caixa de Tarragona i Caixa de Terrassa).

Durant els tres primers anys de durada del contracte no hi ha actualització de la fiança. Per al període que excedeixi de tres anys, regirà el pacte entre les parts. En defecte de pacte, el criteri per actualitzar la fiança serà el mateix criteri pactat per l'actualització de la renda.

El propietari té la obligació de tornar la fiança al llogater en el termini d’un mes com a màxim des de que finalitza el contracte i s’entreguen les claus. Transcorregut aquest termini, la fiança s’anirà incrementant d’acord amb l’interès legal.

La llei senyala que la fiança és una garantia del compliment per l’arrendatari de les seves obligacions, així per exemple en el cas que ens trobéssim que s’ha deixat de pagar l’últim mes de renda o s’han originat despeses per possibles danys en l’immoble, si el deute està clar i s’arriba a un acord amb el propietari aquests conceptes es poden descomptar de la fiança a tornar.

Les parts, a més de la fiança podran pactar a més de la fiança qualsevol tipus de garantia adicional per assegurar el compliment de les obligacions del contracte.
 

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 27.10.2016

Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Sóc estudiant i vull treballar aquest Nadal Garantia Juvenil Mapa Jove