6. Treballar a l´estranger durant l´estiu
Posats a treballar, potser t’has plantejat fer-ho a l’estranger i així, de pas, veus món, aprens un idioma, fas amics i comences el curs amb alguns estalvis. Hi ha moltes maneres de fer-ho: pots fer d’Au Pair en una família, treballar en la recollida de fruita o en un hotel. Però és important que t’informis bé abans de marxar. Et donem algunes pistes de les vies que pots seguir:
Pel teu compte
És la via que et donarà més feina, però pot funcionar bé sempre que dediquis prou temps a la preparació de l’estada. El més important és que facis arribar una sol•licitud de treball i el teu currículum a les empreses que t’interessin. Ho pots fer mitjançant internet o bé adreçant-te a algun centre d'informació juvenil de la ciutat, on trobaràs adreces d’agències de treball dels països estrangers.
Per a conèixer els teus drets i deures com a ciutadà/ana europeu/ea, consulta:
Diálogo con los ciudadanos.
http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/index_es.htm
Xarxa EURES (serveis europeus d’ocupació)
És una xarxa formada pels Serveis Europeus d’Ocupació i atesa pels euroconsellers. Aquest sistema d’informació per a la recerca de treball facilita la mobilitat i col•locació dels treballadors en qualsevol país de la Unió Europea. Consulta el web:
europa.eu.int/eures
Currículum Europeu Europass: cal que tradueixis el CV en l’idioma del país on vols treballar . Pots seguir el model oficial de CV i descarregar-te’l a :
veure web
A través d’agència
Es l’opció més còmoda perquè t’ho organitzen tot: normalment et faciliten el viatge, l’estada i el contracte laboral. Has de saber que generalment es tracta de treballs temporals i no qualificats i, sobre tot, cal que tinguis en compte que les agències són empreses privades que cobren pels seus serveis.
Pots obtenir un llistat d’agències als webs:
Secretaria General de la Joventut (agències que gestionen treball a l’estranger):
veure web
Programes i beques
Aquesta opció facilita alguns tràmits i garanteix l’atorgament d’un ajut. Cada programa o beca ofereix diferents ajuts. Per conèixer els programes i beques, consulta aquests webs:
Guia Europa Jove:
http://www.barcelonesjove.net/guies.php?td=1&i=6
Secretaria General de la Joventut:
Demana assessorament
Informa’t a les assessories especialitzades en mobilitat europea del Barcelonès:
Barcelonès Nord:
Centre Europa Jove
Al Centre Europa Jove t’orientaran, t’ajudaran a elaborar el currículum en anglès i d’altres idiomes i podràs trobar-hi informacions d’utilitat. Consulta-hi també els llibres especialitzats en “Treball a l’estranger” d’autoconsulta, dossiers d’informació ,etc. També et poden posar en contacte amb els serveis d’informació juvenil de qualsevol país europeu.
CRJ Mas Fonollar
c. de Sant Jeroni 1-3
08923 Santa Coloma de Gramenet
Tel. 93 385 05 50
europajove@barcelones.cat
www.barcelonesjove.net/europa
Cal demanar cita prèvia
Barcelona:
CIAJ Centre d’informació i Assessorament per a Joves
C. Sant Oleguer, 6-8
08001 Barcelona
Telèfon: 93 442 29 39
A/e: ciaj@mail.bcn.es
Web: bcn.es/ciaj
L’Hospitalet de Llobregat
Espai Molí.
OREJ(Oficina de Recursos per a l’Emancipació Juvenil)- Espai Jove
Centre Cultural Tecla Sala
Informació sobre mobilitat i relacions internacionals:
Informació dirigida a joves interessats en intercanvis juvenils, voluntariat internacional, com treballar i estudiar a l'estranger, camps de treball. A més, durant tot l'any pots utilitzar el servei de la Viatgeteca, on trobaràs informació turística per poder crear el teu propi viatge alternatiu.
Av. de Josep Tarradellas, 44
08901 L'Hospitalet
Telèfon: 93 260 24 94
FAX: 93 260 24 95
A/e: bustiajove@l-h.es
web: www.espai-jove.net
Contactar amb l’assessoria de mobilitat