L’emprenedoria social engloba projectes de molt diversos camps, però tots ells tenen un objectiu comú i fixat: proposar solucions innovadores pels reptes socials d’avui dia. Sovint l'emprenedoria social s’associa als conceptes d’economia i innovació social i solidària.
Bàsicament, contempla el desenvolupament humà, social i ambiental d'un projecte, a banda de l'interès de qui integra la idea emprenedora. Una manera diferent de consumir, treballar i fer empresa: negocis amb funció social, ja sigui donar feina a un col•lectiu concret de gent (e.g. persones discapacitades); produir un producte útil i competitiu en un context social determinat (e.g. productes de primera necessita econòmics per zones marginals); proporcionar serveis que ajudin al benestar social o del medi natural on vivim (e.g. adequació de zones forestals).
L’emprenedoria social funciona com una xarxa i té l’avantatge de comptar amb el suport d’altres projectes del mateix àmbit. Es treballa en xarxa per tal de garantir la complementarietat d’oferta de productes i serveis, potenciar aliances de finançament i desenvolupar canals de compra o distribució conjunta, millorant així el posicionament comercial de les empreses socials.
L’emprenedoria social treballa per resoldre problemes socials i mediambientals a través de la vessant empresarial i pot haver-hi o no afany de lucre, però està supeditat a la missió social que esdevé la finalitat principal de l’empresa.
D’aquesta manera els projectes d’emprenedoria social intenten combinar la viabilitat de negoci amb el compromís social.
Documents
Enllaços
Mapa Jove
Etiquetes: emprenedoria, empreses