Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Estades solidàries o Brigades de cooperació

1. Què són les estades solidàries?
2. Requisits
3. Exemples
 

1. Què són les estades solidàries?

Sota noms diferents, les propostes de viatge que realitzen diferents entitats, comparteixen un mateix objectiu: aconseguir que els participants arribin a entendre millor la problemàtica nord-sud, gràcies al contacte directe amb la realitat de la injustícia i compartint els projectes de les organitzacions que lluiten per superar-la.

En principi, qualsevol persona interessada pot participar en un viatge solidari, però la especificitat de cada destinació, així com la gran demanda de participació durant aquests últims anys, ha provocat que moltes ONG hagin establert alguns requisits a complir.

Així que abans de decidir-te has de saber que:

No es tracta de turisme alternatiu ni d'expedicions per socórrer els pobres, sinó més aviat d'una experiència de formació i de pressa de consciència de una realitat que queda molt lluny de les nostres fronteres i de la nostra compressió ordinària. Convivint amb famílies o en locals de les organitzacions de base, compartint hàbits, costums, cultura i contagiant-se del coratge de les organitzacions que en aquest països lluiten contra corrent per assolir la justícia social. El viatge ha de ser fruit d’una convicció real i d’un interès sincer per tal de recolzar les tasques de les ONGs que lluiten per la justícia social.

“No són per ajudar la gent del tercer món, sinó per aprendre d’ella”. Si l’ajuda fos l’objectiu, seria més sensat enviar-los, en forma de donatiu econòmic, el cost del bitllet de l’avió.

Tractant-se fonamentalment d’una experiència formativa, en la majoria de les ONGs, associacions i entitats ofereixen cursos o sessions de formació durant els mesos anteriors al viatge, perquè els participants – amb ajuda dels experts- aprofundissin i comprenguin millor les causes de les desigualtats nord-sud i les vies de solució, la cultura amb què conviuran, els seus problemes específics i els projectes de l’organització de destí que els acollirà. Per aquest motiu, al procés formatiu se li dóna una gran importància.

Els joves que participen en viatges solidaris es converteixen, a través d'aquests, en els millors transmissors dels nous valors en què es basen les ONGs. I probablement en això es fonamenta l'impacte més notable d'aquestes experiències: en el seu efecte multiplicador, ja que aquests voluntaris/es, formats i fortament motivats per l'experiència viscuda, es converteixen al seu retorn en agents de sensibilització del seu entorn més proper.
 

2. Requisits

Edat: Normalment com a mínim 20/22 anys; idiomes: segons el país de destí; motivació personal; les despeses del viatge corresponen al voluntari, segons la entitat es paguen també l’estada, despeses de gestió o quota.

3. Exemples

Camps de solidaritat

Els camps de solidaritat tenen una durada d'un a dos mesos i ofereixen l'oportunitat de compartir la problemàtica i les condicions de vida dels països en vies de desenvolupament per mitjà del treball en un projecte i la convivència quotidiana amb les comunitats d'aquests llocs. La principal organització a Barcelona que gestiona els camps de solidaritat és SETEM.

Brigades de treball voluntari

Les brigades de treball voluntari són grups de persones que decideixen col•laborar durant un període de quinze dies a un mes oferint el seu treball voluntari en programes de reconstrucció, manteniment i contactes amb les associacions i organitzacions dels diversos països. Una de les organitzacions a Barcelona que gestiona les brigades és l'Associació catalana de brigadistes a Nicaragua.

Brigades d'acompanyament

L'Associació d'Amistat amb el Poble de Guatemala organitza durant els mesos de juliol, agost i setembre, les brigades solidàries d'acompanyament a Guatemala, la tasca de l'acompanyament és la denúncia de tota la violació dels drets humans, evitar amb la seva presència les agressions a la població acompanyada i donar suport moral a les comunitats i a la població guatemalenca en el seu reassentament.
La Xarxa d’Enllaç amb Palestina també organitza aquest tipus de brigades en defensa del poble palestí.

Estades solidàries

Aquestes estades donen la possibilitat de conèixer el desenvolupament dels projectes de cooperació entre entitats locals i les ONG’s que les organitzen. La possibilitat d'un contacte directe amb les comunitats i ONG permet compartir la realitat quotidiana amb les persones d'aquests països. Sodepau, la Xarxa de Consum Solidari i Cooperacció són algunes de les organitzacions que en gestionen.

See video

Enllaços

Mapa Jove

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 11.06.2018

Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Sóc estudiant i vull treballar aquest Nadal Garantia Juvenil Mapa Jove