Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
 • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
 • click the Update button every time you want to update the selection.

Violència cap a la dona

La violència de gènere és una realitat present en tots els països, en totes les cultures i en tots els nivells socials. Es tracta d'una circumstància que s'ha donat durant totes les èpoques històriques, tot i que, generalment, ha quedat silenciada en l'àmbit de la privacitat.

 

 

Tipologia de violència: Què es considera una agressió?

La violència cap a les dones pot presentar diferents formes:

 • Física: danys en el cos de la persona (bufetades, empentes, cops, pallisses, asfixies, cremades, retencions...) que poden donar com a resultats fractures, ferides, contusions, hematomes o, fins i tot, la mort.
   
 • Psicològica: actes o conductes de desvaloració, humiliació, atemorització, por (crits, vexacions, amenaces, coaccions, desqualificacions, aïllament...).
   
 • Sexual: imposició d'una relació sexual contra la voluntat (agressió, abús, tocaments, inducció a la prostitució...).

   

Conseqüències

Les conseqüències d'aquest tipus de violència també poden ser varies i se'n poden identificar diferents trastorns. Els trastorns més freqüents derivats de la violència domèstica són: l'estrès posttraumàtic, la síndrome de la dona maltractada i la depressió.

 • Pel que fa a l'estrès posttraumàtic es tracta de la por o el terror incontrolat que reapareix quan es recorda l'experiència viscuda. Aquest fet pot provocar problemes socials i laborals a la víctima.
   
 • La síndrome de la dona maltractada es manifesta com a conseqüència d'haver estat exposada a una relació de maltractament repetit durant un temps. La víctima pot experimentar dues fases durant aquest estat: ansietat, hipervigilància, debilitament emocional... i autoengany o la idealització del maltractador.
   
 • La depressió és impulsada per la reducció sistemàtica de les defenses psicològiques de la víctima. Aquesta depressió augmenta la inseguretat i la incapacitat per prendre decisions.

 

Què has de fer si acabes de patir una agressió?

Una de les mesures més pràctiques i eficients és trucar a aquests números de telèfon per tal de rebre ajuda i informació en situacions d'emergència.

 

Si pateixes una agressió és necessari que portis a terme algunes actuacions que seran de gran utilitat en els procediments judicials, penals o civils que iniciïs amb posterioritat. La majoria d’aquestes actuacions tendeixen a fer possible l’aprovació de l’agressió, mentre que altres tenen a veure amb la teva protecció.

 • Truca a la policia: Facilita el teu nom, la direcció on et trobes i sol·licita ajuda. Aquest cos de seguretat s’encarregarà d’enviar una patrulla a l’indret dels fets.
   
 • Si pots, avisa a algun veí, familiar o amic que pugui presenciar l’ocorregut i pugui, en un futur, declarar com a testimoni sobre el teu estat físic, els danys que hagi pogut patir l’habitatge o la roba, l’actitud de l’agressor/a, la situació física o anímica en què es troben els fills, etc.
   
 • Prepara tota la documentació personal (DNI, targeta de residència, passaport, llibre de família, targeta de la seguretat social, llibreta d’estalvis, targeta bancària…).
   
 • Conserva tots els justificants de les despeses que es produeixin com a conseqüència de l’agressió (despeses mèdiques, farmacèutiques, desplaçaments…).
   
 • Sol·licita assessorament jurídic i psicològic: Conèixer els teus drets t’ajudarà a prendre les decisions adequades.

 

Si s’han produït lesions físiques, cal:

 • Assistir a un centre mèdic-sanitari. El part del metge d’urgència es remetrà al Jutjat de Guàrdia. Cal que li expliquis amb precisió totes les lesions patides, incloses les de caràcter sexual.
   
 • Fes fotografies de les lesions.
   
 • Demana cita amb el teu metge de capçalera per tal que pugui realitzar un seguiment de les lesions, tant físiques com psicològiques.
   
 • Guarda còpia de totes les receptes i  informes mèdics
   

Si has patit una agressió sexual, a més has de tenir en compte:

 • No et rentis. Acudeix ràpidament al servei d’urgències o de ginecologia de l’hospital i explica als professionals mèdics què ha passat sense avergonyir-te.

 

Entitats i Associacions que actuen en l'àmbit de la prevenció contra la violència cap a la dona

Però, no estàs sola, ja que en el cas de protagonitzar un episodi de violència o ser-ne testimoni, pots acudir a una quantitat molt extensa d'entitats i associacions que vetllen per la seguretat, l'ajuda i l'assessorament de les dones.

--> Fes clic a "Secció "Igualtat Gènere" de Links Joves"

 

Enllaços

Mapa Jove


Etiquetes: ,
Ajuda'ns a millorar
Data del document: 21.07.2016

Borsa jove ofertes de treball Canal Salut. Sexe Joves Línia Verda Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Sóc estudiant i vull treballar aquest Nadal Garantia Juvenil Mapa Jove