Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Vull fer un voluntariat social i ajudar a d'altres persones

El voluntari/ària és una persona que:

- Actua a favor dels altres o de la comunitat en general.
- És solidari i compromès amb el seu entorn, comunitat i societat.
- Se sent part implicada amb el seu poble, la seva ciutat, el seu país, la seva gent.
- Estableix per pròpia voluntat i des de la plena llibertat un compromís d’actuació.
- Actua de manera altruista i gratuïta.
- És una persona sensible a les mancances i necessitats de la societat i l’entorn enteses com un global.
- Decideix, des d'unes opcions i conviccions personals, passar a l'acció per donar resposta a aquestes mancances i necessitats.
- És una persona activa, dinàmica, emprenedora, responsable i disposada a assumir compromisos.
- Actua coordinadament en el marc d'una organització i amb les altres persones que la conformen.
- És una persona que dóna sense esperar rebre res a canvi.

I de fet, si parlem de persones sensibilitzades i capaces d’assumir responsablement un compromís, es pot trobar una tasca de voluntariat per a cada tipus de persona, tot i que s’entén que no tothom pot fer qualsevol tasca.

Les entitats de voluntariat actuen en diferents àmbits, faciliten i canalitzen la participació ciutadana, i garanteixen una societat forta, plural i amb capacitat per donar resposta a les seves pròpies necessitats.

Voluntariat social

L’àmbit social ve caracteritzat per un objectiu comú que és el benestar de les persones, contribuint a la millora de la seva qualitat de vida, ja sigui des d’aspectes físics, psíquics o socioafectius. La tasca del voluntariat pren un relleu especial atesa la vulnerabilitat dels col•lectius amb els quals es treballa. Les funcions i tasques que desenvolupa el voluntariat en aquest àmbit vénen caracteritzades sobretot per l’acompanyament i l’escolta, dues peces clau del voluntariat social i que són eixos transversals en la resta de tasques i funcions. Volem aclarir, però, que aquestes tasques i funcions sovint són comunes, tot i que es treballi per a diferents col•lectius, ja que el voluntariat social el que fa és atenció a les persones.

A continuació es detalla de forma orientativa els col•lectius que s’atenen des d’aquest àmbit, les funcions i tasques que realitzen els seus voluntaris/es i quin hauria de ser el seu perfil.

Col•lectius:
Gent gran, drogodependents, persones privades de llibertat, malalts temporals o terminals i les seves famílies, persones immigrades i refugiades, minories ètniques, persones en situació de pobresa i exclusió social, persones amb discapacitat, persones en dificultats social, infància i joventut en risc...

Funcions i tasques:
Acompanyament individualitzat (atenció domiciliària, hospitalària i sociosanitària) i grupal, acompanyament a la mort i al dol, orientació i ajut en la reinserció, animació i dinamització hospitalària, acollida a la llar, alfabetització i adaptació a una nova cultura; tasques de prevenció i integració, sensibilització i reconeixement de la diversitat, repartiment d'aliments i foment d’hàbits de treball, activitats culturals, lúdiques, transport i formació; orientació en l’assessorament jurídic i psicològic.

Perfil:
Persona compromesa, empàtica, amb capacitat de lliurament als altres, amb una sensibilitat especial per escoltar i atendre les persones, i amb capacitat per gestionar emocionalment les situacions difícils.

On puc ajudar?

A continuació us adjuntem un recull de web on podeu trobar la vostra entitat i projecte on col·laborar, també pots informar-te en qualsevol punt d'informació juvenil del teu municipi:

Enllaços

Mapa Jove


Etiquetes:
Ajuda'ns a millorar
Data del document: 11.07.2013

Borsa jove ofertes de treball Canal Salut. Sexe Joves Línia Verda Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Sóc estudiant i vull treballar aquest Nadal Garantia Juvenil Mapa Jove