Al inici de tot procés de recerca de feina és fonamental reflexionar per poder definir els teus objectius professionals:
- Saber de que vols treballar
- Quines condicions laborals.
- El nivell salarial mínim per sota dels quals no estaries disposat treballar
- Les teves preferències d’horari (jornada completa, parcial, per hores, etc.)
- Finalment l’àmbit geogràfic (el teu municipi, la comarca, etc.)
Autoavaluació
Abans de sortir a buscar feina és important que et coneguis a tu mateix i per això caldria que fessis un anàlisi de les teves possibilitats i limitacions. Valorant cadascun dels següents aspectes:
Formació: els estudis realitzats, tant nivell reglat com en formació complementària.
Experiència: fer un llistat de tots els treballs realitzats (amb contracte, sense, esporàdics) i descrivint les tasques desenvolupades.
Qualitats personals: tenir present quins són els teus punts forts, característiques més destacables de la teva personalitat i que et poden servir per desenvolupar una feina en concret. Però també és important ser conscients de les pròpies limitacions o punts febles.
Interessos i aficions: definir a què et dediques durant el teu temps lliure (hobbies, esports, etc.) ajudarà a definir-te com a persona i com professional.
Habilitats que posseeixes en tres àmbits: 1)tracte amb la gent, 2)manipulació d’objectes, 3)us de la informació.
Actitud positiva i activa
En la recerca de feina has de tenir una actitud positiva i activa. No et limitis a inscriure’t a les borses de treball i a respondre només anuncis. Cal explorar diferents àmbits de recerca (Serveis d’ocupació, portals Internet, empreses de selecció, etc.) de forma combinada.
Constància
Sovint trobar feina requereix temps, especialment en la situació actual del mercat laboral. Cal perseverar en l’esforç i la dedicació, i no desanimar-se per inicis infructuosos. Amb dedicació i rigor, els resultats sempre acaben arribant.
Establir un mètode de treball
Cal organitzar-se un pla de treball per optimitzar temps i esforç en la recerca feina, i seguir-lo amb disciplina. És molt útil tenir una agenda de recerca de feina on anotar les empreses/ofertes a les que hem presentat candidatura, amb dates, contactes i comentaris.
Tècnica
Redactar el Currículum i la Carta de Presentació com a documents per enviar a totes les candidatures de feina. I és útil conèixer quins són els diferents tipus d’entrevista que et pots trobar i tenir la informació sobre com afrontar-les.