Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Notícies


02/02/2018 - 15:14

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet incrementa els recursos per als infants i adolescents més vulnerables

El 2016, els Serveis Socials van atendre 2.438 infants, l’11,5% de la població de 0 a 17 anys. Centres oberts i projectes com ‘EnTandem’ acompanyen les famílies per assolir l’èxit educatiu.


El 2018, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet destinarà més de 4 milions d’euros a recursos i serveis adreçats a la població infantil i adolescent, fet que suposa un important increment respecte als darrers anys. És una inversió que dona resposta a les necessitats de la població compresa entre 0 i 17 anys. L’Ajuntament dedica una atenció especial als colomencs i a les colomenques d’aquesta franja d’edat que procedeixen de famílies amb situació econòmica difícil, perquè és població en risc de fracàs escolar o perquè són adolescents que ni estudien ni treballen. Juntament amb les entitats del tercer sector, l’Ajuntament ofereix serveis i iniciatives destinats a garantir els drets bàsics d’escolarització i formació dels menors d’edat i l’accés al conjunt d’activitats educatives, dins i fora de l’horari escolar, així com la cobertura de drets bàsics d’alimentació i d’habitatge.

Segons el darrer Informe social de l’Ajuntament, només el 2016 els Serveis Socials Municipals van atendre un total de 2.438 infants (l’11,5% de la població de 0 a 17 anys). D’altra banda, tot i que continua decreixent el fracàs escolar a la ciutat, durant el curs 2015-2016, el 19,5 % de l’alumnat de 4t d’ESO no va finalitzar els estudis i, per tant, no va obtenir la titulació acadèmica.

Centres oberts i projectes de formació

Entre les prestacions i els serveis adreçats a aquesta franja de població més vulnerable, cal destacar el treball dels centres oberts, que ofereixen servei diürn fora de l’horari escolar als infants i als adolescents. Els centres treballen per estimular aquesta població específica, potenciar-ne l’adquisició d’aprenentatges bàsics i, sobretot, compensar-ne les deficiències socials, educatives i de convivència. Tot plegat, a partir del treball conjunt amb els professionals, les famílies i la comunitat veïnal. A Santa Coloma, hi treballen quatre centres oberts —Germina, Rialles, El Far i Casal dels Infants—,  i només el 2016 van atendre 249 infants i adolescents; és a dir, 1,4 de cada mil infants. Amb una inversió de 365.631 € (2016), el volum de nois i noies atesos per aquests centres ha anat en augment, conseqüència en part dels efectes de la crisi econòmica sobre les famílies.

Per als joves que ni estudien ni treballen, en edats compreses entre els 16 i els 24 anys, l’empresa municipal Grameimpuls ofereix informació i orientació laboral, així com diferents cursos perquè aprenguin un ofici i tinguin més oportunitats d’accedir al mercat laboral. Actualment, hi destaquen els programes «Degusta Canigó», formació en cuina o restaurant, i «Casa d’oficis», amb una oferta àmplia de professions i la possibilitat d’incorporar-se a una feina.

Beques d’estiu i mentoratge contra el fracàs escolar per a infants i joves

A més del programa de beques menjador i beques per a les llars d’infants, l’Ajuntament va posar en marxa un programa perquè la població més menuda i amb menys recursos pugui accedir a les activitats d’estiu. L’objectiu és ajudar els pares i les mares a conciliar la vida familiar i professional i garantir la igualtat d’oportunitats. El 2016, l’Ajuntament va atorgar beques d’estiu a 989 infants i adolescents amb situacions familiars i econòmiques difícils: 401 per als casals d’estiu, 393 per als centres oberts, 155 per a campus esportius i 40 per a infants amb diversitat funcional. Santa Coloma és un dels pocs municipis que ofereix activitats i beques d’estiu a la població adolescent, no només a la infància.

Una altra dada destacada és que hi ha 1.837 infants o adolescents que s’han beneficiat de manera directa o indirecta —a través de llurs famílies— de les prestacions d’urgència social que fa l’Ajuntament (el 8,7% de la població de 0 a 17 anys). Entre altres, 610 ajuts van ser per atendre necessitats bàsiques o de manutenció, 564 per a habitatge, 370 per a despeses farmacèutiques o de salut i 115 per cobrir activitats socioculturals.

Menjador als instituts

Aquest curs 2017-2018 ha començat un projecte pilot de servei de menjador escolar als instituts Terra Roja i Puig Castellar, un dinar saludable i acompanyament en l’escolarització entre les 15.00 i les 17.00 h. La Fundació Probitas, les entitats Casal dels Infants i Rialles i l’Ajuntament van signar un conveni a l’inici de curs, i la idea és estendre la iniciativa a tots els centres de secundària de la ciutat.

A més, l’Ajuntament amb la col·laboració del Consell Comarcal del Barcelonès i l’Entitat de Voluntariat Social Universitari (AFEV) han posat en marxa un projecte innovador de mentoria socioeducativa, anomenat «EnTàndem», que s’adreça a joves d’educació secundària obligatòria en risc de fracàs escolar.

La iniciativa va començar com a prova pilot a Santa Coloma el 2016 i consisteix en l’acompanyament motivacional a 10 joves per part de 10 voluntaris d’AFEV, que són estudiants universitaris. Mentor i jove es troben una tarda a la setmana durant dues hores i dos cursos acadèmics per fer plegats activitats culturals i educatives, o formar part de projectes de ciutat. Mitjançant l’acompanyament es detecten les necessitats específiques d’aquests joves per fomentar-ne l’autonomia, l’autoconcepte  i l’autoestima, i motivar-los a l’estudi.

Font: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet


Etiquetes: , ,
Ajuda'ns a millorar
20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Assessories per a joves Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove