El 'cohousing' és un model de gestió immobiliària basat en la formació de cooperatives en règim de cessió de drets d’ús per a l’habitatge.
Amb aquesta fórmula, el cooperativista adquireix el dret d’ús de l’habitatge i els espais comuns, mentre que la propietat de l’immoble és de la cooperativa. Aquest dret d’ús pot ser indefinit, transmès o heretat.
Aquest model d’habitatge està molt estès als països del nord d’Europa i Uruguai i està considerat com l’alternativa a la casa tradicional. Es viu en comunitat, amb espais privats com les habitacions i, d’altres, que són comuns, com la cuina, sales multiusos, zones infantils i espais verds.
Tot i que a molts països aquest sistema d’habitatge està molt normalitzat, des d’Entrepatios Las Carolinas [1] asseguren que “a l’Estat espanyol està molt arrelat el model de propietat privada, molt individualista” i que “portarà temps fins que la societat accepti altres fórmules”.
Leo Besansón, soci director de Lògica Eco [2] defensa que la propietat privada “redueix costos, consums e impactes ecològics, al compartir recursos, espais i serveis. Hi ha prestacions que una persona sola no podria pagar, però que al compartir amb la comunitat, són viables”.
A Catalunya ja han arribat entitats com coHousing Barcelona [3] o cohousing_LAB [4], que donen resposta a la necessitat d'un habitatge digne, gràcies a un model cooperatiu de cessió de drets d'ús per a l'habitatge.
A banda de les diferents opinions, tothom coincideix que aquest dret d’ús permet tenir el millor dels models tradicionals i evita l’especulació amb el preu.
Font: xarxanet
Links:
[1] https://www.entrepatios.org/las-carolinas/
[2] http://logicaeco.es/
[3] https://cohousingbarcelona.cat/
[4] http://www.cohousinglab.com/inici/
[5] http://barcelonesjove.net/tags/compartir pis
[6] http://barcelonesjove.net/tags/habitatge
[7] http://barcelonesjove.net/tags/lloguer