12. Universitat
Jo puc anar a la Universitat?
Actualment estem immersos a l'Espai europeu d'educació superior (EEES) que permet potenciar la qualitat i la competitivitat internacional de l'educació superior a Europa, possibilitant un agument de la mobilitat i l'ocupació dels titulats universitaris europeus, de la dimensió intel·lectual, cultural, social, científica i tecnològica d'Europea.
Amb el nou que es deriva del procés de Bolonya, les titulacions universitàries s’anomenen de grau, de màster i de doctorat:
- Estudis de grau: tenen una càrrega docent de 240 crèdits ECTS i una durada mínima de quatre cursos. En acabar-los s’obté la titulació de graduat/da.
- Estudis de màster: tenen un càrrega docent que està entre 60 i 120 crèdits ECTS i una durada mínima d’un o dos cursos acadèmics. En superar-los s’obté el títol de Màster oficial.
- Estudis de doctorat: condueixen a la titulació de doctor/a. Per accedir-hi és necessari haver superat, prèviament, una màster oficial.
El crèdit
La unitat de mesura que s’utilitza per determinar el progrés que fa l’alumne en la seva titulació universitària és el crèdit.
Amb l’adaptació del procés de Bolonya, el crèdit té entre 25 i 30 hores i comptabilitza les hores de classe, les hores d’estudi, les hores dedicades a seminaris, treballs, pràctiques o projectes i les que es demanin per a preparar i fer els exàmens i les proves d’avaluació. A aquests crèdits se’ls anomena crèdits europeus ECTS (European Credit Transfer System).
Cada assignatura té assignat un valor en crèdits, quan l’estudiant supera l’assignatura aconsegueix, en el seu expedient acadèmic, els crèdits corresponents.
Cada titulació té definits quants crèdits la integren. Quan l’estudiant aconsegueix en el seu expedient el número de crèdits de la carrera obté la titulació.
Vies d’accés a la universitat
Es pot accedir a la universitat per diferents vies, segons els requisits d’accés que s’acrediten.
- Estudiants que hagin superat les proves d'accés a la universitat i assimilats
- Estudiant amb títol de tècnic superior de formació professional i assimilats
- Estudiants amb estudis estrangers
- Titulats universitaris i assimilats
- Estudiants més grans de 25 anys
- Estudiants més grans de 45 anys
Les places disponibles en cada centre i estudi universitari es distribueixen entre les diverses vies i, posteriorment, s’assignen als alumnes atenent, en cada cas, a una sèrie de criteris.
Les PAAU
Per accedir a la universitat has de superar la prova d’accés a la universitat (PAAU) que valora la teva maduresa acadèmica i comprova els teus coneixements. Aquesta prova, la Selectivitat, tindrà una durada de tres dies, es realitza durant el mes de juny i consta de dues parts:
>Primera part: 4 exàmens sobre les matèries comunes del Batxillerat:
Llengua Catalana
Llengua Castellana
Llengua estrangera
Història o Filosofia
>Segona Part: 3 exàmens sobre els coneixements específics de la modalitat escollida en el Batxillerat:
Modalitat Cientifico-Tècnica: hauràs de fer els exàmens de Física i Matemàtiques i triar un tercer entre les assignatures de modalitat cursades.
Modalitat de Ciències de la Naturalesa i la Salut: hauràs de fer els exàmens de Biologia i Química i triar un tercer entre les assignatures cursades.
Modalitat Humanitats: hauràs de fer els exàmens de Llatí i Història de L’Art i triar un tercer entre les assignatures de modalitat cursades.
Modalitat Ciències Socials: hauràs de fer els exàmens de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials i Geografia i triar un tercer entre les assignatures de modalitat cursades.
Modalitat de l’Art: hauràs de fer els exàmens de Dibuix Artístic i Història de l’Art i triar un tercer entre les assignatures de modalitat cursades.
(És possible presentar-te a dues modalitats, de manera que la teva opció d’estudis s’ampliarà. En aquest cas hauràs de examinar-te de les 4 matèries obligatòries corresponents a les dues vies, per exemple: Modalitat Cientifico-Técnica + de la Salut: hauràs fer el s exàmens de Matemàtiques, Física, Química i Biologia )
Cada examen serà qualificat amb una puntuació de zero a 10 punts. La puntuació de la primera part serà la mitjana aritmètica dels quatre exàmens, i en la segona part les dues matèries obligatòries sumaran un 80% i la triada lliurament valdrà 20%. La puntuació global de la prova serà la mitjana aritmètica de las dues parts.
La nota definitiva de la PAAU també té en compte las qualificacions del Batxillerat. La qualificació global d'aquest té un valor del 60% i la Selectivitat d'un 40%.