2. Els intercanvis juvenils
2. Els intercanvis juvenils
Els intercanvis permeten a grups de joves de dos o més països conviure plegats en un dels països d’algun dels grups participants. Es porta a terme un programa de treball (amb tallers, exercicis, debats, activitats, etc.) que els mateixos grups han dissenyat.
Els intercanvis permeten desenvolupar competències, augmentar la sensibilització en relació a temes socials i conèixer nous països i cultures.
Els intercanvis juvenils solen ser +temàtics, tractant un o varis temes que interessin als grups participants. Per exemple sobre música, drets humans, medi ambient, esports, art, diàleg intercultural, polítiques de joventut, cuina, etc.
Segons el nombre de països implicats, un intercanvi pot ser bilateral, trilateral o multilateral.
Quan dura l’intercanvi?
Entre 5 i 21 dies, excloent els viatges.
Qui hi pot participar? Grups de 16 a 60 joves (de 13 a 30 anys), amb un mínim de quatre persones per entitat participant. Cada grup d’un país ha de comptar almenys amb una persona adulta que en sigui la responsable.
Quines organitzacions hi podeu participar? Associacions sense ànim de lucre, grups informals de joves i administracions d’àmbit local de països programa i països veïns associats. També, empreses que compten amb programes de responsabilitat social.
Com es financien?
-Despeses de viatge: s’estableixen 7 àrees quilomètriques, segons la distància entre el punt d’origen i el de destí, amb una assignació fixa que va de 20 a 830 € per participant.
- Despeses del projecte: quantitat fixa per participant i dia d’activitat.
- Necessitats especials: despeses relacionades amb participants amb algun tipus de discapacitat (costos reals).
- Despeses excepcionals: relacionades amb la tramitació de visats, joves amb menys oportunitats i allotjament i manutenció en cas d’haver de realitzar una Visita de Planificació Prèvia (costos reals).
Exemples de projectes d’intercanvis juvenils