Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Guia Jove Cooperació i Solidaritat

Versió per a imprimirVersió per a imprimir Versió PDFVersió PDF

2.2 Estades solidàries, camps de solidaritat, viatges solidaris

A més dels camps de treball existeixen les estades solidàries.
Sota noms diferents (estades solidàries, viatges solidaris, camps de solidaritat, brigades de treball o d'acompanyament), les propostes de viatge que realitzen diferents entitats, comparteixen un mateix objectiu: aconseguir que els i les participants arribin a entendre millor la problemàtica nord-sud, gràcies al contacte directe amb la realitat de la injustícia i compartint els projectes de les organitzacions que lluiten per a superar-la.

En principi, qualsevol persona interessada pot participar en un viatge solidari, però la especificitat de cada destinació ha provocat que moltes ONG hagin establert alguns requisits a complir.

Normalment has de tenir com a mínim 20/22 anys, parlar algun altre idioma (segons el país de destinació) i tenir motivació personal. Les despeses del viatge corresponen al voluntari/a, segons l’entitat s’ha de pagar també l’estada, les despeses de gestió i/o una quota.

Es realitza una formació prèvia (sobre el país, la cultura, la problemàtica en aquesta zona, la història del país, etc.). És molt important, a més, la fase de difusió després del projecte, ja que un dels objectius de les estades solidàries és compartir l’experiència per a conscienciar a la població sobre les problemàtiques dels països en vies de desenvolupament i, d’aquesta manera, provocar-hi un petit canvi. Per això és important tenir present que les estades solidàries no consisteixen només en el viatge, sinó en tot un procés que no acaba amb la tornada.

Durant l’estada pots conèixer les condicions de vida i la cultura d’un país al Sud, participar en la vida comunitària i conèixer a gent local, moltes vegades a través de la convivència directa amb una família. En moltes estades d’aquest tipus tens la possibilitat de conèixer entitats i organitzacions que s’impliquen per a fomentar un canvi social.

Com a exemple et presentem els Camps de Solidaritat de SETEM:

Tenen com a objectiu formar sobre les creixents desigualtats Nord-Sud, generar una mirada crítica i reflexiva sobre l’actual ordre mundial i impulsar l'activisme a Catalunya a favor de models més justos i respectuosos amb els drets i la identitat dels pobles del Sud. En comparació amb un camp de treball, els camps de solidaritat demanen més implicació, tant abans de marxar com a la tornada de l'estada.

Abans de marxar hauràs de fer una formació obligatòria de 40 hores i, a la tornada, hauràs de participar en activitats de difusió de la mateixa organització.
Les inscripcions estan obertes de gener a març i hauràs de passar per una entrevista personal.
Per a participar en un camp de solidaritat has de:

- Tenir més de 18 anys.

- Assistir a una xerrada informativa sobre els camps de solidaritat de SETEM.

- Tenir disponibilitat per a participar a les jornades formatives prèvies al viatge.

- Ser soci/a de SETEM (en cas de no ser-ho, podràs fer-te soci/a, mínim durant l'any que dura l'activitat).

Pel que fa a les inscripcions, els voluntaris hauran de pagar una inscripció de 80€ per fer el Camp (abril) i una quota de 150€ (maig) per a la formació (que també inclou l’assegurança). A més, del bitllet d’avió se’n fa càrrec el propi voluntari.

Enllaç a altres entitats que organitzen estades solidàries.

Fitxes estades solidàries 2015.

La gran majoria d’aquestes entitats treballa també des d’aquí, en temes sensibilització i lluita pels Drets Humans. De vegades, la millor forma és implicar-te des d’aquí! Consulta les seves pàgines web per a conèixer les opcions que tens per a fer un voluntariat aquí i treballar per la mateixa causa.

See video
Ajuda'ns a millorar
Data del document: 30.03.2017

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove