Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Guia jove per compartir pis

2.2.1 Aigua, llum, gas i altres assumptes ineludibles

A la renda del lloguer se li han de sumar mensualment altres despeses, les que corresponen al consum d’energies i el telèfon. Algunes, com el cas de la llum, l’aigua i el gas (sigui del tipus que sigui) són necessàries per viure. El telèfon, però, no és present a totes les llars. Les despeses s’han de fer front amb un extra de diners que depenent del tipus de convivència no està inclòs dins el preu total del lloguer (exceptuant aquells llogaters que relloguen habitacions amb les despeses incloses al preu total). Com fer el pagament és un assumpte important a tractar.

- Pagar a parts iguals:
Els nostres enquestats prefereixen, per àmplia majoria, pagar a parts iguals el consum. És lògic, tenint en compte que no és molt fàcil saber qui gasta més o menys electricitat o aigua. Si ho considereu oportú, podeu fer un decàleg amb diferents normes per estalviar energies (no deixar el llum encès si no hi ha ningú a una habitació, optar preferentment per una dutxa en lloc d’un bany, etc.).

- Que cadascú pagui allò que consumeix:

Útil pel que fa a la factura de telèfon. Ara, amb les tarifes planes que ofereixen moltes companyies d’Internet (aquelles ofertes que inclouen les trucades locals i nacionals gratuïtes amb connexió a Internet), ja pràcticament no s’han de fer càlculs mirant la factura telefònica i esbrinant qui ha trucat a cada número. Tot i això, poden haver-hi trucades internacionals (sovint als pisos on viuen companys estrangers) o a mòbils que sí es poden separar. Sí això és així i de cara a estalviar problemes si arriba una factura molt elevada, penseu a fer un pot comú per fer front a aquestes trucades o bé les pagueu a part. Les factures de telèfon, si es demana a la companyia, us poden arribar detallades, amb el preu exacte què ha costat cada trucada.

Les maneres de fer front als pagaments són diverses. Els nostres entrevistats les resumeixen així:

- Un company fa el pagament i es passen comptes: un dels habitants té domiciliades les factures al seu compte bancari i la resta li fan l’ingrés dels diners o li donen en metàl·lic. És una manera còmode de fer front a les despeses, però per fer els comptes més clars, és preferible que totes les factures estiguin domiciliades a un sol compte bancari. Això sí, cal ser puntual a l’hora de donar-li els diners al titular del compte, perquè no es quedi sense diners i evitar problemes que afectin la convivència.

- Crear un compte conjunt: en els casos en què sigui possible, crear un compte conjunt on dipositar els diners per les factures i domiciliar-les totes aquí és una bona solució. S’ha de tenir cura de què aquest compte d’estalvis no es quedi a zero.

- Una persona recull els diners i paga les factures: en el cas que no vulgueu domiciliar les factures, una bona solució és recollir els diners i que un dels companys, qui tingui més temps lliure, faci els pagaments al banc. Això té un inconvenient: si un dia s’oblida o no té temps i teniu un tall al subministrament, el problema és de tots.

No hi ha una manera infal·lible, segons els nostres entrevistats, de fer front a aquests pagaments, així que poseu-vos d’acord en quina és la manera que veieu més còmode de pagar els subministraments i sigueu regulars amb els vostres pagaments per a no tenir problemes posteriors amb els companys.

EXPERIÈNCIES:

El Joan viu amb quatre amics més i amb el tema de les despeses afirma que tots “són una mica deixats. Les factures arriben esglaonadament i sempre en tenim alguna pendent. Tenim la sort que la immobiliària ens deixa pagar el pis entre l’1 i el 25 del mes. Quan arriba el torn de pagar el pis, posem 50 euros més per persona i un o dos de nosaltres fem el pagament. No tenim res domiciliat”. Les despeses sí les paguen a parts iguals, però el lloguer el van repartir segons la mida de les habitacions. Així, doncs, cada company paga un preu diferent pel pis, però només per aquest fet.

La Marta, que viu amb una amiga a Barcelona, va decidir crear un compte conjunt al banc per a pagar a parts iguals. “A principis de mes, el banc ens treu una part del nostre sou per a pagar el lloguer i les factures. Afrontem les despeses a parts iguals”. La Marta té tots els serveis contractats, excepte el gas. “Fem servir butano. Moltes vegades tenim problemes perquè ens quedem sense i hem d’anar buscant els repartidors, vivint com vivim en un sisè pis”.

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 8.10.2015

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove