Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Guia jove per compartir pis

3.1.2 Fer i deixar fer

La privacitat d’objectes i l’ús i manteniment dels espais comuns són una de les coses a tenir en compte, a parlar i a respectar entre els companys i companyes d’un pis.

No a tothom li agrada que li manllevin un objecte sense el seu consentiment o que li moguin de lloc les coses dipositades als espais comuns. Per això, és imprescindible que es deixi tot molt clar: “els CDs són meus i de ningú més”, “no es toca el meu calaix del lavabo” o “no prestis mai res meu sense el meu consentiment a ningú”, són algunes de les frases claus que has de dir per a deixar clar als companys quines són les coses que et poden arribar a molestar en aquest aspecte.

Sobre l’ús d’espais comuns: la neteja d’aquests llocs del pis, l’ús a hores intempestives que puguin molestar els companys, el torn per fer servir el lavabo, etc. són també aspectes claus en la convivència. S’han de tenir molt en compte els horaris de la resta de companys, els comportaments que els puguin molestar els espais comuns i altres aspectes.

En relació al tema de la neteja, parlem en un altre apartat, ja que el tema de per sí és un dels més conflictius per a la convivència. Pel que fa a la privacitat d’objectes, et donem els següents consells:

- Avisa abans d'agafar sens permís: Només amb comentar-li al company o companya allò que vols o necessites, n’hi ha prou.

- Els teus amics no són els seus amics: És qüestió de sentit comú, però mai deixis res dels teus companys a terceres persones, sobretot si aquestes persones no són conegudes pel company o companya en qüestió.

- Els espais comuns-privats són sagrats: Si els calaixos del lavabo, per exemple, estan repartits, és recomanable no tocar res d’aquests espais, no moure els objectes de lloc i no fer ús de tot allò del qual no us hagin donat permís explícit. Això, per descomptat, dependrà del nivell de confiança en cada cas.

Els espais comuns i el seu ús implica que:

- Els teus amics han de respectar-los com fas tu: Cada persona és responsable dels amics i amigues que porta al pis. Qualsevol d’aquestes activitats que faci una persona externa al pis pot portar discussions. Per tant, per evitar problemes, deixa les coses clares als visitants si creus que la seva actitud pot molestar al teu company/a de pis.

- Respecta el silenci: Si els teus companys tenen horaris diferents, vigila el volum dels aparells (la tele, la música a certes hores de la nit...). També pensa que no tothom pot voler que se celebri al seu pis una festa en un dia laborable, així que si ho tens pensat, parla-ho abans i si algú no està d’acord, desisteix de la teva proposta o munta la festa en un altre lloc.

En definitiva, el “fer i deixar fer” és més una qüestió de saber comportar-se. No calen gaires normes, sinó més aviat diàleg, confiança i, sobretot molta empatia.

EXPERIÈNCIES:

El Joan i els seus amics comparteixen per segon cop pis. Ja es coneixen des de fa temps, són amics i es deixen les coses l’un a l’altre, tot i que a vegades ha passat que no les han tornat a veure: “algun CD m’ha desaparescut”, diu en Joan no culpa ningú ni li dona molta transcendència. La privacitat d’objectes no el preocupa tant com l’ús de l’espai comú: “tinc un dels companys que algun dia ha portat amics a casa un diumenge de matinada. No em molesta, però sí que és cert que a vegades t’aixeques i vols esmorzar tranquil·lament i no pots perquè tens el menjador ple de gent”. El tema en sí no el preocupa molt, però afirma que si es repetís moltes vegades, a la llarga podria convertir-se en un problema per a la convivència.

L’Oriol té dos companys de pis més, una noia i un noi. Sobre la privacitat d’objectes, ell ho té clar: “Allò que és meu, és meu i allò que és teu, és meu. Aquesta és la nostra política”. Sobre l’ús d’espais comuns, només els preocupa la neteja.

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 8.10.2015

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove