Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Guia per a joves que volen llogar un pis al Barcelonès

3.2. La recerca de l´habitatge de lloguer

Amb aquests dubtes anteriors resolts ja pots començar la recerca del teu habitatge. Ara ve la tasca més difícil: trobar l’habitatge. Ja t’avisem de que avui en dia el mercat de l’habitatge de lloguer és molt escàs i car, però sempre és possible trobar més o menys el que demanes. Aquestes són algunes de les vies per a buscar pis:

  • Premsa: La majoria dels diaris tenen una secció d’anuncis destinades a “habitatges de lloguer”. La major part solen ser anuncis d’immobiliàries. Tingues en compte que la contractació mitjançant agència és més cara, però més fàcil. Llogar directament del propietari és més econòmic, però la recerca és més complicada. Hi ha també publicacions de “només anuncis”, però pots trobar-te que al ser un mercat el de lloguer molt dinàmic aquest ja estiguin desfasats.
  • Boca-orella: Corre la veu de que busques pis entre els teus amics, familiars, coneguts. Encara que sembli mentida, aquest mètode sol funcionar més del que sembla.
  • Agències immobiliàries: La manera més ràpida per trobar habitatge, però també cara. S’encarreguen de tots els tràmits (t’ensenyen l’habitatge, et redacten el contracte, t’expliquen les característiques del pis o casa i de les garanties...) i treballen amb serietat. Això sí, normalment demanen una comissió al propietari que normalment és un mes de lloguer. Solen preferir la gestió de lloguers alts o mitjans-alts.
  • Anuncis al carrer: Si tens clara la zona on vols residir, passeja’t per ella i mira als portals. Es possible que trobis anuncis d’agències i particulars. La part bona d’anar lloc per lloc és que pots fer-te de seguida una idea del tipus d’habitatge que trobaràs.
  • Anuncis en cartelleres: Normalment aquestes cartelleres que pots trobar als centres juvenils són d’altres joves que busquen companys de pis, sovint estudiants. Si aquesta és la teva opció a l’hora de llogar, pot ser un bon sistema per trobar habitatge.
  • Internet: Hi ha moltes pàgines web especialitzades en el lloguer d’habitatges. La majoria et demanaran que et registris per a començar a fer la teva recerca. Les cerques solen ser molt acurades, ja que a través dels buscadors pots demanar un habitatge amb característiques determinades, en una zona concreta i amb les prestacions que desitgis.
  • Borses Joves d’Habitatge: Aquest servei s’oferta des de l’administració pública i dóna la possibilitat als joves de trobar pisos més assequibles que al mercat lliure i sense haver de pagar les comissions que demana una agència. Les Borses Joves d’Habitatge posen en contacte al propietari amb el jove que vol llogar un pis i els hi dóna a totes dues parts una sèrie de garanties per al cobrament de la renda mensualment (cas dels propietaris) i assegurances multirisc (avantatge per a totes dues parts). És un servei totalment gratuït per als joves on l’administració pública es l’encarregada de fer la intermediació entre el propietari i el llogates.

Les centrals d’anuncis i els anuncis a la premsa
Aquestes són altres vies per buscar un habitatge de lloguer. Et recomanem que vagis en compte amb les centrals d’anuncis i els anuncis que apareixen a la premsa, ja que en el primer cas sol tractar-se d’un mètode d’enganyifa i en el segon cas, molts dels pisos que apareixen ja estan llogats.

Les centrals d’anuncis són empreses que es dediquen a vendre per un preu d’uns 300 € llistats de pisos de lloguer. Sovint, el llistat que venen conté pisos inexistents, que ja estan llogats o que el propietari no té interès en llogar. A més, els llistats estan sovint mancats d’informació, hi ha anuncis que semblen ser de particulars i que en realitat pertanyen a agències, etc. Si, finalment i tot i aquestes recomanacions, compres un d’aquests llistats, assegura’t bé de la serietat i credibilitat de l’empresa que te’l ven i demana sempre el rebut de pagament d’aquests diners pel servei.

Si et fan signar qualsevol paper, assegura’t bé del que estàs signant, demana una còpia i si veus qualsevol irregularitat, no dubtis a denunciar-ho a una associació de consumidors.

L’increment considerable del preu de l’habitatge fa que els joves es llencin a la primera oferta que creuen que és la més econòmica o la que els hi pot oferir més avantatges. Per això fan cas als anuncis en premsa que sovint ofereixen pisos a un preu aparentment inferior al del mercat. En moltes ocasions aquests anuncis no són més que fraus que pretenen aconseguir clients amb la clara intenció de defraudar-los i al final ensquedem sense diners i sense el pis.

Cada dia ens podem arribar a trobar diaris i revistes que publiquen anuncis d’habitatges con si fossin immobiliàries; el preus que ens ofereixen no són el que ens pensem, ja que no corresponen al lloguer en si, sinó a un preu que nosaltres hem de pagar per tal que ens subministrin informació sobre determinats pisos. La majoria d’aquests llistats contenen pisos que ja han estat llogats, o bé no es corresponen a les nostres peticions, o simplement són habitatges que no es lloguen perquè no existeixen; en moltes ocasions també succeeix que els habitatges en lloguer estan en unes condicions d’habitabilitat incorrectes.

Per evitar problemes a l’hora de trobar pis o en cas de dubtes en aquest tema, cal dirigir-se a institucions i organismes que compten amb professionals que poden assessorar sobre cada cas en concret, com és el cas de les Associacions de Consumidors i les OMICS (Oficines Municipals d’Informació al Consumidor).

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 31.03.2011

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove