Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Guia jove sobre hipoteques

6.1. Com s’apliquen els índex de referència per revisar els tipus d’interès?

Els índexs de referència són els que et garanteixen que quan es revisi l'interès del teu préstec aquest quedarà ajustat als preus del mercat ja que, com vam veure al analitzar els indicadors, aquests no són més que la mitjana dels préstecs formalitzats en determinat període. Observi que la publicació dels índexs sol tenir un cert retard i que, per tant, l’índex que s’aplicarà és l’últim disponible o publicat en la data que procedeix a la revisió.

La revisió del tipus d’interès del préstec hipotecari, es produeix, normalment, una vegada a l’any. A partir d’aquest moment i fins a la nova revisió, el tipus d’interès del seu préstec, serà el resultant d’afegir el diferencial a l’últim índex disponible que, sol ser el qual correspon al mes passat o a l'immediatament anterior.

L’avantatge que transcorri cert temps entre una revisió i una altra és que no has d'ajustar contínuament el teu pressupost mensual.

Naturalment, quan els tipus d’interès estiguin pujant aquesta tendència jugarà al teu favor, ja que tindràs temps suficient per a acoblar amb antelació la teva butxaca al que després seran les noves condicions del teu préstec hipotecari. I si els tipus d’interès estan baixant, no et preocupis. A partir del moment en el qual es revisi l'interès del préstec, tens la seguretat que aquest s’adaptarà a la fórmula del mercat de manera automàtica.

Però, més important encara és l’aplicació a l’índex del cridat marge o diferencial, que no és més que la quantitat que les entitats sumen a l’índex de referència que s'ha pres com base. Per exemple, si un client té contractat un préstec i l’índex de referència és l’Euribor més un punt i l’Euribor està en el 3%, el nou tipus d’interès del crèdit serà aquest 3% (índex de referència) més el punt establert en el diferencial, és a dir, un 4%.

El diferencial que s’aplica no és igual per a tots els índexs. En el cas de l’índex de bancs i caixes, el diferencial sol ser menor que quant s'aplica a el Euribor. La raó és molt senzilla: el Euribor sol partir d'un valor més baix i per a igualar-lo al mercat s’afegeix un diferencial major. No obstant això i com es pot veure en el següent gràfic, els principals índexs de referència acaben recorrent el mateix camí.
 

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 30.03.2011

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove