Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
 • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
 • click the Update button every time you want to update the selection.

No s'ha trobat cap entrada vigent del tipus seleccionat. Prova d'escollir una altra tipologia o un element de nivell superior.

També pots fer clic en "més esdeveniments" per accedir a la cerca avançada.


Guia de Recursos per a l'Autoocupació en el sector creatiu i cultural

Versió per a imprimirVersió per a imprimir Versió PDFVersió PDF

8. Fonts de finançament

És molt habitual pensar que per començar una activitat per compte propi necessitem molts diners, i encara que és veritat que s’ha de fer una inversió inicial, la majoria de les vegades es pot començar una prova pilot o un prototip amb molts pocs diners i sense necessitat de endeutar-se.

Aquest prototip et permetrà descobrir errades en el concepte, ajustar les idees o complementar-les i encara més important, et permetrà tenir una base documentada per començar a planificar ara sí, com i quant vols créixer amb la teva activitat.

La forma autofinançada, amb el mínim d’inversió, d’iniciar una activitat té el nom de “bootstraping” i és una molt bona idea començar en petit i anar creixent a poc a poc. Però si ja tens provada la teva idea i saps el que necessites i quant necessites pots mirar les fonts de finançament que et proposem als següents apartats.

Articles amb idees inspiradores

8.1. Ajuts i subvencions

Per iniciar el teu negoci en el sector de la cultura i la creativitat pots acollir-te als ajuts i subvencions d'administracions públiques, organismes i entitats. En aquest apartat pots accedir a més informació sobre aquestes entitats i els ajuts que t'ofereixen per fer realitat el teu projecte.

Àmbit Internacional

Programa d'intercanvis transnacionals que ofereix a nous emprenedors i persones que volen crear una empresa l'oportunitat d'aprendre d'empresaris experimentats que dirigeixen petites empreses en altres països participants.

Estat Espanyol

Finançament orientat a autònoms, empreses i entitats públiques i privades, tant de l'Estat Espanyol com estrangeres, que realitzin inversions productives en territori nacional.

Ajuts i subvencions de la Secretaria d'Estat de Cultura

Empresa pública depenent del Ministeri d'Industria, Energia i Turisme que participa en el finançament de projectes empresarials.

Recursos per a emprenedors i pimes de la Direcció General d'Indústria i de la Petita i Mitjana Emrpesa de la Secretaria General d'Indústria, Energia i Turisme del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Catalunya

Ajuts i finançament de l'Agència de suport per a la competitivitat de l'empresa catalana adscrita al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya

Base de dades d'ajuts i subvencions, promogut i coordinat per ACC1Ó

Portal de finançament per a empreses i emprenedors, promogut i coordinat per la Secretaria d'Economia del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya

Línies de finançament de l'ICF per a emprenedors, autònoms i comerços

Barcelonès

Prèstecs, microcrèdits i bonificacions de l'Ajuntament de L'Hospitalet per a emprenedors.

Conjunt de línies i programes de suport de l'Institut Municipal de Promoció de l'Ocupació de l'Ajuntament de Badalona.

Servei de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet d'assessorament i recursos per a persones emprenedores.

8.2. Premis, concursos i beques

En aquest apartat et presentem una sèrie de premis, concursos i beques que et poden ajudar a l'hora de posar en marxa el teu negoci en el sector de la creativitat i la cultura.

Premis

Premis convocats per Acción Cultural Española (ACE) i el British Council per a joves emprenedors creatius, adreçats a professionals de l'edició digital, la música en directe, la gestió cultural, la producció audiovisual i el disseny.

Premis referents per a start-ups d'Espanya, convocat per "la Caixa" i el Ministeri d'Indústria i que esdevé el premi millor dotat econòmicament del país. L’objectiu dels Premis EmprenedorXXI és identificar, reconèixer i acompanyar les empreses innovadores de recent creació amb major potencial de creixement d’Espanya.

Programa del Banco Santander adreçat a joves que els ofereix suport, formació i assessorament, a més de dotacions econòmiques per al primer, segon i tercer premi.

Concursos

Startup Competition organitzada per BDO y 4YFN en el marc de Biz Barcelona que selecciona els 10 projectes més innovadors de l'àmbit nacional i internacional.

L'empresa RAIMA convoca anualment aquest concurs amb l'objectiu d'estimular i promoure la creativitat i la tasca dels artistes plàstics.

La Fundació Gaceta Regional convoca aquest certamen per tal de contribuir a la promoció de la pintura. El primer premi contempla una dotació de 6.000 euros i una exposició individual.

Concurs organitzat per l’Àrea de Promoció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament de L’Hospitalet conjuntament amb els centres educatius amb Cicles Formatius de Grau Superior de la ciutat. L'objectiu d’aquest concurs és fomentar la cultura emprenedora entre els i les joves de la ciutat.Hi participen alumnes de diferents cicles formatius de grau superior de la ciutat.

*També pots trobar les convocatòries més recents al cercador de la nostra pàgina a:

Beques

Programa d'intercanvis transnacionals de la UE que ofereix a emprenedors joves i a persones que volen crear una empresa l'oportunitat d'aprendre d'empresaris experimentats al front d'empreses als països participants.

Beques de l'Escola de Negocis IEBS per a persones innovadores que destaquin a les seves àrees de coneixement de forma que se'ls dóna suport per tal que es desenvolupin en el món empresarial.

Convocatòria per a videoartistes espanyols que contempla 10 ajuts de contingut econòmic per a produir la seva obra.

Ajuts de la Fundació BBVA per a donar suport a investigadors i creaadors culturals i professionals.Convocatòria de caràcter anyal que contempla la concessió de 50 ajudes individuals.

Programa de la UE per a la Competitivitat de les Empreses que dóna suport als emprenedors i a les pyme per endegar el negoci, accedir a finançament i internacionalitzar-se.

*També pots trobar les convocatòries més recents al cercador de la nostra pàgina a

8.3. Capitalització de l'atur

Si comptem amb prestació d’atur podem sol·licitar el pagament de la mateixa en un únic pagament per muntar la nostra empresa o per constituir una cooperativa.

Requisits

 • Estar en situació de desocupat en el moment de presentar la sol·licitud de capitalització.
 • Ser beneficiari d'una prestació contributiva d'atur i tenir pendent de percebre, en el moment de presentar la sol·licitud, almenys tres mensualitats.
 • No haver fet ús d'aquest dret, en cap de les modalitats existents, durant els quatre anys immediatament anteriors.
 • Acreditar la incorporació com a soci treballador en una cooperativa de treball associat o en una societat laboral, de nova creació o en funcionament, de manera estable.
 • Acreditar algun tipus d'activitat com a treballador autònom.
 • En cas d'haver impugnat davant la jurisdicció social el trencament de la relació laboral que dóna dret a la prestació d'atur la capitalització de la qual se sol·licita, no es pot presentar la sol·licitud de pagament únic fins després d'obtenir la resolució del procediment.
 • No haver iniciat l'activitat abans de la data en què es presenta la sol·licitud de pagament únic.

8.4. Microcrèdits

Es tracta d’una opció molt bona per a la promoció de l’autoocupació. De fet, s’han creat plataformes específiques de microcrèdits per a emprenedors/es. També és freqüent que les grans entitats financeres ofereixen línies de microcrèdit per a la creació de noves empreses i el foment de l’emprenedoria.

En aquest apartat t'oferim alguns recursos que et poden ser d'utilitat a l'hora de pensar en aquesta opció per finançar el teu projecte d'emprenedoria.

 • Àmbit internacional 

KIVA
Entitat sense afany de lucre dedicada a concedir microcrèdits per Internet a petits emprenedors, grups de cooperatives, estudiants i gent amb pocs recursos d'arreu del món.

 • Estat Espanyol

- Programa de microcrèdits per a joves
Programa per facilitar als joves residents a l'Estat Espanyol l'accés a microcrèdits per a la posada en marxa, promoció i suport financer de projectes empresarials.

- Microcrèdits per a dones emprenedores i empresàries
Programa de microcrèdits per als projectes empresarials de dones. Promogut per la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i MicroBank ("la Caixa").

. ICO - Instituto de Crédito Oficial
Finançament per a autònoms, empreses i entitats públiques i privades, tant de l'Estat Espanyol com de l'estranger, que facin inversions productives en territori nacional.

8.5. Fundraising o Mecenatge

Una de les fórmules per finançar el nostre projecte d'emprenedoria pot venir de fons privats o fons de la responsabilitat social corporativa. Encara que aquest tipus de finançament ha estat utilitzat més habitualment per les ONG, cada vegada és més freqüent trobar aquest tipus de fons i capital privat enfocats a donar suport a projectes d'emprenedoria. En aquest apartat, et donem alguns recursos per informar-te d'aquesta possible via de finançament del teu projecte.

Patreon posa en contacte als creadors amb els seus seguidors mitjançant una plataforma que els permet convertir-se en mecenes dels seus artistes favorits fent un petit pagament mensual. És una molt bona forma de tenir ingresos mensuals per investigació i creació, venda prèvia i testeig de màrqueting dels productes i serveis que volem posar en marxa. Actualment més de 50,000 artistes de tot el món compten amb aquests ingressos pels seus podcast, canals de vídeo, fanzines, fotografies, blog, art visual, etc.. https://www.patreon.com/ (en anglès)

L'Associació Espanyola de Fundraising és una organització no lucrativa per al desenvolupament de la filantropia i la captació de fons a l'Estat Espanyol. Es va crear al 1997 per representar els interessos de tot tipus d'institucions que defensen causes d'interès públic i general i que desenvolupen estrategies de captació de fons privats. També hi tenen cabuda consultors, proveedors especialitzats en fundraising i sector no lucratiiu, així com institucions acadèmiques.

A través del Centre d'Ajuts d'Oportunitats de Mecenatge, l'Associació Espanyola de Fundraising ofereix un punt de trobada entre empreses i organitzacions sense afany de lucre, principalment aquelles relacionades amb el sector cultural. D'aquesta manera, es possibilita el contacte entre entitats que volen finançar, col·laborar o participar a projectes culturals o d'acció social i organitzacions no lucratives que requereixen de l'ajuda d'aquestes entitats per desenvolupar els seus projectes.
Vincular Mapa Jove

Categoria del Mapa Jove: Serveis a l'emprenedor Links Joves
Categoria de Links Joves: El finançament i les ajudes Suport a l'emprenedor

8.6. Crowdfounding o micromecenatge

Les plataformes de crowdfounding són cada vegada més una bona opció per finançar projectes del sector creatiu i cultural i estan possibilitant la creació de noves oportunitats en aquest sector. L'aportació de petites quantitats per part de la ciutadania a canvi de la contraprestació d'un producte determinat o un servei esdevé molt útil per tirar endavant projectes en aquest camp.

D'altra banda, el crowdsourcing permet reunir fons d'inversors privats que apostin pel nostre projecte a canvi d'una participació en el negoci.

Et facilitem en aquest apartat algunes de les plataformes més significatives d'aquestes dues modalitats.

Àmbit internacional

 • Kickstarter

Plataforma nord-americana de crowdfunding per al finançament de projectes en el sector creatiu.

 • Indiegogo

Plataforma de crowdfundig en l'àmbit generalista amb orígen als Estats Units.

 • Obsidiana TV

Plataforma de suport a realitzadors emergents i professionals en el camp audiovisual que centren el seu treball en la temàtica dels pobles indígenes d'Amèrica.

 • Kuabol

Plataforma de crowdfunding per a aconseguir finaçament col·lectiva a projectes de l'àmbit cultural, empresarial, educatiu, social, tecnològic, d'investigació, oci i esport.

Estat espanyol

Plataforma de l'Estat Espanyol més popular per al finançament de projectes en l'àmbit de la creativitat i la cultura. Funciona amb el sistema 'Tot i res', amb una comissió del 5% del total recaptat.

Plataforma de crowdfunding per al finançament de projectes creatius i artístics: música, audiovisuals, teatre, literatura, fotografia, còmic, videojocs, disseny, etc.

Crowdfunding en el sector editorial que t'ajuda a publicar el teu llibre gràcies al suport dels lectors. Si s'aconsegueix l'objectiu definit, la plataforma publica el llibre tant en format paper com digital i s'encarrega de la distribució.

Plataforma de recompenses generalista. A diferència d'altres plataformes, els projectes han de passar un primer filtre per ser publicats (han de rebre més de 100 vots). El termini de publicació dels projectes és lliure.

Plataforma de crowdfunding desenvolupada per la Universitat de València amb el finançament del Ministeri d'Educació per donar suport als emprenedors universitaris a desenvolupar els seus projectes.

Plataforma de crowsourcing de generació de continguts creatius mitjançant crowdsourcing. Compta amb més de 120.000 creatius i professionals especialitzats en vídeo, audio, text i imatge.

Plataforma de crowdfunding generalista que es diferencia d'altres pequè identifica els projectes segons la generació d'ocupació que suposen.

Companyia de producció de vídeo a través de crowdsourcing que ofereix la possibilitat a videomakers a treballar amb les principals marques internacionals.

Cercador d'actors i talent artístic a la xarxa. Plataforma de crowdsourcing de professional de selecció i contractació artística.

8.7. Business Angels

Els Business Angels són inversors privats (persones físiques o jurídiques) que aporten diners, experiència i/o contactes a emprenedors amb nous projectes empresarials, amb la finalitat d'obtenir una rendibilitat futura. Aquests inversors constitueixen el capital risc informal, en front del capital risc formal que compren a les societats, gestores i fons de capital risc. Aquesta figura és molt important, ja que té dóna suport als emprenedors en les fases inicials de l'empresa.

Associació Espanyola Business Angels Networks
L'AEBAN és una entitat sense afany de lucre, independent i organitzada democràticament, que aglutina les principals xarxes de Business Angels a l'Estat Espanyol.

BANC, Business Angels Network Catalunya
BANC és la primera xarxa catalana de Business Angels, creada l’any 2002 per iniciativa de la patronal CECOT i la Fundació CP’AC, amb el suport de l’Institut Català de Finances Holding S.A. El seu objectiu, posar en contacte inversors privats (business angels) i emprenedors que cerquen finançament per al desenvolupament dels seus projectes empresarials.

8.8. Banca ètica i cooperatives de crèdit

La banca ètica i les cooperatives de crèdit esdevenen una bona opció a l'hora de finançar el nostre projecte en el sector cultural i creatiu. Es tracta d'organitzacions que primen les inversions ètiques i els projectes d'emprenedoria social i cultural amb un impacte positiu sobre la societat i el medi ambient.

A les fitxes que tens a continuació trobaràs més informació sobre aquesta opció de finançament, així com informació d'algunes de les entitats que es basen en els principis de la banca ètica.

Cooperativa de serveis financers creada l'any 1996 i orientada a promoure la intercooperació i satisfer les necessitats financeres de l'economia solidària. http://coop57.coop/

Entitat financera creada des de la societat civil que canalitza estalvi del públic cap al finançament d'iniciatives econòmiques al servei de la justícia. https://www.fiarebancaetica.coop/ca

Oikocredit Catalunya capta fons al nostre país, a través d’inversions a termini, per invertir-los a la cooperativa ètica Oikocredit Internacional, d'abast mundial. http://www.oikocredit.cat/

Banc europeu independent amb més de 30 anys d'experiència. Opera a Catalunya des del 2006 i posa en pràctica una política d'inversió responsible. https://www.triodos.es/es/particulares/

- Et convidem a llegir més a l’apartat sobre Banca Ètica a la nostra pàgina on trobaràs informació sobre productes financers amb contingut ètic. 
https://barcelonesjove.net/area/la-teva-economia/bancs-i-caixes/banca-%C3%A8tica

8.9. Incubadores i acceleradores

Una de les millors opcions actualment és participar en algun dels programes públics o privats per a la promoció d’empreses enfocats a iniciar o a fer créixer una idea de negoci. Les trobaràs sota el nom d’incubadores pel primer cas i d’acceleradores pel segon. A continuació et descrivim algunes per diferents sectors culturals:

Global Center for Cultural Entrepreneurship
Accelerador internacional d'startups en el sector creatiu.

Programa MID Talent
Adreçat a joves menors de 30 anys, residents a Catalunya, que hagin finalitzat els seus estudis, i que puguin acreditar que el dia anterior a començar el programa no estaven ocupats, amb formació (qualificats) de qualsevol l’àmbit i amb motivació i compromís per aprendre metodologies pròpies relacionades amb emprenedoria creativa i estratègia sostenible. http://www.bcd.es/ca/mid.asp

Programa de Preincubació de Barcelona Activa
Programa adreçat a acompanyar persones que vulguin emprendre des del procés de definició fins la posada en marxa del projecte. http://emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/incubacio/Preincubadora.jsp

Setmana del Talent Audiovisual
Dins de la setmana del Talent Audiovisual, 24 projectes es presenten davant d’un grup de representants del sector. Els projectes disposen de 7 minuts per presentar el seu projecte i els professionals, de 7 minuts per fercomentaris i preguntes. Es poden presentar projectes de ficció, no ficció, format tv i noves finestres de 20 universitats participants amb l’objectiu de trobar productors i finançament. https://www.talentaudiovisual.cat

Construïm en femení les Altres Economies
Programa de promoció de l'emprenedoria cooperativa, social i solidària impulsada per dones.
http://emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/programes/Constr...

Programes d’emprenedoria per a diferents sectors de Barcelona activa
Barcelona activa compte amb diferents programes d'acompanyament a la creació d'empreses adreçades a determinats col·lectius emprenedors o sectors d'activitat. Hi trobaràs formació per desenvolupar el teu pla d'empresa, mòduls d'habilitats emprenedores, de networking, d'assessorament i acompanyament personalitzat i tot el que necessites per passar de l'idea al pla d'empresa i crear la teva empresa amb més garanties d'éxit
http://emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/programes/index.jsp

Ship2B
Fundació privada que té per objecte accelerar projectes empresarials d’alt impacte social posant a disposició dels millors emprenedors una comunitat de mentors, experts, entitats i una xarxa d’inversió privada.
https://www.ship2b.org/ca/presenta-el-teu-projecte/

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 30.05.2018

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove