Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
 • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
 • click the Update button every time you want to update the selection.

No s'ha trobat cap entrada vigent del tipus seleccionat. Prova d'escollir una altra tipologia o un element de nivell superior.

També pots fer clic en "més esdeveniments" per accedir a la cerca avançada.


Introducció a les formes jurídiques

Per escollir la forma jurídica més adient per la nostra empresa, hi ha una sèrie de paràmetres que influiran molt en la nostra decisió i que faran que ens decidim per una o altre a l'hora de constituir el nostre negoci.

 

Els paràmetres decisius són:

 

 • Nombre de promotors

Podem trobar formes jurídiques d’un sol membre i formes jurídiques que exigeixen un nombre mínim de socis inicials. A menys socis inicials, menor complexitat en la presa de decisions, però el pes de la gestió i les obligacions és major. Hem de plantejar-nos quin serà el nombre de socis més adient, si podem portar l’empresa nosaltres sols, o si necessitarem més socis que ens ajudin.

 • Responsabilitat patrimonial

La responsabilitat pot ser limitada (cada soci respon només amb la seva aportació enfront dels deutes de l’empresa) o il•limitada (respon fins i tot amb el seu patrimoni personal). És un dels paràmetres més decisius a l’hora d’escollir una forma jurídica, ja que en el cas de la responsabilitat il•limitada el soci respon amb tot el seu patrimoni.

 • Capital inicial

Determinades formes jurídiques tenen com a requisit un capital mínim inicial a aportar pels socis. Normalment aquest mínim s’estableix quan la responsabilitat patrimonial dels socis és limitada.

 • Tipus i volum d’activitat

Algunes activitats per les seves característiques o per obligació legal, solen estar associades a una forma jurídica determinada.

 • Avantatges fiscals

Hi han formes jurídiques que tenen certs avantatges fiscals, com ara les Societats Laborals, Societats Cooperatives o, en alguns casos, l’empresari individual. Els impostos on es poden beneficiar són l’Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP-AJD), l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) o l’Impost sobre Societats (IS). S’han de tenir en compte altres tributacions en funció de la forma jurídica escollida (com l’IRPF o IS) i les tipologies de règims existents.

 • Necessitat finançament

A l’hora de buscar finançament bancari sempre serà més fàcil obtenir-ho amb formes jurídiques il•limitades que no pas amb les limitades. Clar, però, que sempre hem de tenir en compte que amb les formes il•limitades, responem amb el nostre patrimoni personal.

 

 

Les formes jurídiques més habituals són les següents:

 

 • Empresari autònom

És una persona física que exerceix, en nom propi, una activitat constitutiva d’empresa de forma habitual. La denominació de l’empresa individual és el nom de la persona física titular del negoci. Els tràmits són més simples i s’inicien al començament de l’activitat, no hi ha límits de capital ni capital inicial obligatori, la responsabilitat és il•limitada i l'emprenedor ha de fer front en solitari a la posada en marxa de l’empresa.

 • Societat civil

És una societat constituïda per dues o més persones que s’obliguen a posar en comú diners, béns o indústria, amb ànim de repartir-se els fruits i/o beneficis. Té uns tràmits de constitució ràpids i barats, possibilitat de mantenir els pactes en secret entre els socis i de dotar o no a la societat de personalitat jurídica. En el primer cas la societat es regirà per les disposicions relatives a les Comunitats de Béns. No hi ha límits de capital ni capital inicial obligatori, la responsabilitat és il•limitada i solidària i pot presentar alguna dificultat per al desplegament d’activitats empresarials.

 • Societat Limitada (Societat de responsabilitat limitada)

És una societat capitalista de caràcter mercantil amb personalitat jurídica, on el capital social està dividit en participacions socials, integrades per les aportacions dels socis i valorades econòmicament. És una forma jurídica idònia per a societats petites, amb pocs socis -podent ser fins i tot unipersonals- i capital reduït, tenen òrgans de funcionament més simplificats que en el cas de les Societats Anònimes, existint una major participació dels socis en la gestió social i la responsabilitat davant els deutes es limita a l’aportació realitzada. Les participacions socials no poden cotitzar a Borsa i hi ha restriccions per a la lliure transmissió d’aquestes i no tenen avantatges fiscals.

 • Societat Anònima

És una societat capitalista de caràcter mercantil, amb personalitat jurídica pròpia i independent dels accionistes, les aportacions dels quals es converteixen en el capital social, que està dividit en accions. Te una fàcil transmissió de les accions en les S.A. d’elevat capital. Possibilitat de participació de petits accionistes i de cotització en Borsa i la responsabilitat enfront els deutes socials és limitada a l’aportació realitzada. Te requisin de capital mínim  (60.101,21 euros), no te avantatges fiscals i han de realitzar obligatòriament auditories de comptes.

 • Societat Laboral (Anònima o de Responsabilitat Limitada)

És una societat anònima o de responsabilitat limitada en què la majoria del capital social és propietat dels treballadors, que presten els seus serveis retribuïts de forma personal i directa, i amb una relació laboral per temps indefinit (contractació laboral indefinida), sempre que es compleixin determinats requisits. Aquest tipus de forma jurídica esdevé en empreses en crisi on els treballadors assumeixen l’empresa per tal de poder mantenir els seus llocs de treball. Poden accedir als mateixos ajuts i bonificacions que les cooperatives i la seva responsabilitat està limitada a l’import de la seva aportació. Tensen restriccions a les contractacions de treballadors fixos i els tràmits de constitució son llargs i complicats.

 • Cooperativa

Pot associar persones naturals o jurídiques amb interessos socio-econòmics comuns que s’associen per realitzar una activitat empresarial de base col•lectiva en servei mutu. És la manera més participativa i democràtica de societat, hi ha ajuts i bonificacions i es pot escollir el tipus de responsabilitat (limitada o il•limitada) patrimonial dels socis i el règim de Seguretat Social. No hi ha limitacions respecte al capital i el sou dels socis treballadors és variable en funció de la marxa de la cooperativa. Té molta complexitat en els tràmits de constitució i exigeix participació, cooperació i confiança entre els socis.
 

See video

Enllaços

Mapa Jove


Etiquetes: ,
Ajuda'ns a millorar
Data del document: 10.10.2013

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Assessoria Autoocupació Garantia Juvenil Mapa Jove