1. Perquè?
2. El portal europeu Ploteus
3. Estudiar a l’estranger
4. Homologació de títols
1. Estudiar a l’estranger: perquè?
Actualment, la majoria dels països europeus treballen en la construcció de l’espai europeu d’educació superior, que condueix a l’adopció d’un sistema de titulacions universitàries comparables que facilitarà la mobilització dels estudiants. Els diferents programes d’intercanvi existents faciliten la cooperació transnacional entre universitats, milloren la qualitat de l’educació superior i aporten beneficis tant acadèmica com professionalment, que contribueixen al desenvolupament integral de la persona. En el marc d’aquests programes d’intercanvi, molts joves de diversa procedència fan, cada any, tota o part de la seva educació superior en un país europeu diferent al seu.
Estudiar a l'estranger no només té al•licients d'una petita aventura vital, sinó que, a més, als darrers anys ha esdevingut gairebé una necessitat: la creixent mobilitat laboral a d'altres països i la valoració que les empreses fan del coneixement d'altres idiomes són les principals raons que fan dels estudis a l'estranger una opció que cal tenir en compte.
Formació o perfeccionament lingüístic, cursos d'especialització, el batxillerat o aprofitar el període de vacances per fer turisme, el que és cert és que cada vegada més estudiants de diferents nivells educatius decideixen ampliar-ne la formació a l'estranger.
Tens al teu abast un portal que t’informa sobre totes les oportunitats d’aprenentatge en tot l’Espai Europeu. Ploteus (Portal on Learning Opportunities throughout the European Space) té com a objectiu informar als estudiants, persones que busquen feina, treballadors, orientadors i professors sobre com estudiar en Europa.
Pots informar-te sobre els sistemes d’educació en tots els altres països europeus i sobre institucions de formació.
Has pensat alguna vegada estudiar durant un any escolar a l’estranger? Pots començar ja fent una estada a l’estranger durant el teu batxillerat. Hi ha agències que t’ajuden a fer totes les gestions.
La beca més famosa per estudiar a l’estranger durant els teus estudis universitaris és la beca Erasmus.
Però existeixen altres maneres de fer una estada estudiant a un altre país:
Sobretot si vols fer un màster o un doctorat, et recomanem que t’informis amb temps sobre les beques. Moltes convocatòries obren una vegada a l’any i és millor si ja tinguis tota la documentació preparada.
Consulta els diferents cercadors de beques.
La homologació de diplomes i títols serveixen per reconèixer una formació en un altra país amb l’objectiu d’estudiar o treballar. El procés s’ha de fer en el país d’acollida. Cada país té les seves definicions i lleis de funcionament i per això, aquest procés potser molt complicat i llarg segons les titulacions i els països. Però la Unió Europea (amb el procés de Bolonya entre altres) facilita els processos cada vegada més i pels estudiants dels darrers anys, el reconeixement pot ser molt més fàcil.
ENIC- NARIC és el centre europeu d’informació sobre el reconeixement de diplomes en països EEA i associats (Unió europea, Estats Units, Canada, Xipre, països de Europa de l’est i central, etc.). En la seva pàgina web t’informen sobre els processos d’homologació en cadascun d’aquests països.