Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Subratllat, esquema i resum

Subratllat

Com a criteri general, s'ha de subratllar el menys possible, però de manera que permeti entendre les idees bàsiques del text, llegint solament les paraules subratllades.

L'objectiu del subratllat és destacar les idees essencials d'un text. Posteriorment, en llegir únicament el que hem subratllat es pot recordar el contingut d'aquest text.
Està demostrat que la memòria es fixa i recorda més i millor aquelles coses que es destaquen.

Recorda:
     - El seu fonament consisteix a ressaltar d'altre color (es recomanen colors vius com el vermell o verd o els  colors fluorescents, malgrat cansin més) aquelles paraules que tinguin sentit i contingut propi i que amb una lectura posterior tinguin sentit, que s'entengui el text i que reflecteixi les dades més rellevants del text.  
Per això no és necessari subratllar articles, conjuncions (només com a nexes), preposicions; i si és convenient subratllar substantius, verbs, adjectius, dates, noms propis, etc.
     - És evident que és una tècnica difícil d'arribar a dominar i demana molta pràctica.
     - Per a subratllar no es recomanen més de dos colors i també es pot substituir la "ratlla" per requadres o          "claudàtors" per assenyalar paràgrafs enters o frases que considerem importants.
     - És recomanable que el subratllat es faci amb una segona lectura del text o tema a estudiar. Però també es poden anar assenyalant algunes dades o idees principals en la primera lectura ràpida.

 

Esquema

- No és una tècnica senzilla, depèn directament de com s'ha fet el subratllat i la lectura.
- Un esquema haurà de presentar les idees centrals del text, destacades amb claredat. Presentat de forma senzilla i lògica l'estructura del text. Haurà de tenir una presentació neta i clara.
- En l'esquema es destaquen els punts principals del text i els subapartats que es consideren d'interès. S'utilitzen signes per a destacar idees, el subratllat, les majúscules i les minúscules, els colors i els diferents tipus de lletres.
- Per a treballar l'esquema partim de la lectura analítica d'un text i posteriorment subratllat.
- Cal comprovar si el que hem escrit expressa la idea completa del text sense deixar-nos dades fonamentals.
- L'esquema s'escriu tot seguit i hem d'intentar que ocupi el menys espai possible. No existeixen nexes d'unió d'idees sinó, a vegades, fletxes. No hem d'escriure paraules sense contingut propi del text que analitzem.
- L'esquema és com un resum però més esquematitzat, senzill i clar. Amb un sol cop de vista podem adonar-nos de la informació que conté el text estudiat.
- Alguns consells per a fer un bon esquema:
       · Localitzar les idees centrals del text.
       · Subratllar les paraules o frases que destaquen aquestes idees. Subratllar sobre tot les paraules clau.
       · Escriure al marge la idea central del text i dels diferents paràgrafs.
       · A partir d'aquestes activitats fer l'esquema del text, ampliant, si cal, amb posteriors lectures.

Resum

Algunes de les frases següents et diuen com fer un bon resum, sabries quines són?
- Retallar els trossos més interessants del text.
- Fer un esquema que sigui clar.
- Farcir amb palla els esquemes.
- Escriure com un telegrama
- Escriure breument les idees centrals d'un text.
- Reorganitzar personalment les idees.
- Escriure les idees pròpies paraules.
- Explicar clarament les relacions entre les idees.

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 6.06.2017

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Assesoria Orientació Académica Ajuts i subvencions Beques i pràctiques nacionals Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Assessoria Orientació Acadèmica Cicle aprèn idiomes Tallers recerca feina per internet Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Assessoria Autoocupació Garantia Juvenil Guia Jo vull ser Guia després de l´ESO