Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Renda Bàsica d’Emancipació

Ja és una realitat: adéu a la Renda Bàsica d'Emancipació. El Govern central va anunciar, mitjançant la publicació del Reial Decret 20/2011 el 30 de desembre de 2011, la supressió de l'ajut de 210€ adreçat als joves que volien accedir a un habitatge en règim lloguer.

Des de la seva posada en marxa, el dia 1 de gener de 2008, casi 490.000 persones han sol•licitat la subvenció y un total de 301.000 joves l'han percebut, gràcies a una inversió que arriba als 400 milions d'euros.

Ara, la RBE és història, doncs el nou Govern popular ha decidit derogar el decret-llei de 2007 que la regulava, quatre anys després de la seva entrada en vigor. D'aquesta forma, la subvenció no incorporarà més beneficiaris, tot i que mantindrà la percepció a aquells que la han estat rebent fins ara.

A canvi de renunciar a donar més ajudes als joves inquilins, l'executiu ha decidit mantenir l'IVA reduït al 4% als nous compradors d'un habitatge.

Una arrencada difícil

Tot i ser una de les iniciatives més populars presentades durant la primera legislatura de Zapatero, la Renda Bàsica d'Emancipació per a joves va començar amb dificultats. La via de tramitació de la subvenció es plantejava molt complexa, poc efectiva a l'ús i plena d'excepcions.

El dia que va entrar en vigor, a més, la línia telefònica habilitada per Habitatge va quedar saturada. Les deficiències en la seva gestió i la tramitació dels ajuts van provocar les queixes dels beneficiaris; el descontent va ser tal, que el març de 2009 es va modificar la llei per tal de millorar els terminis de tramitació.

Per la seva banda, tant el Partit Popular com CiU van criticar des d'un principi la iniciativa socialista, titllant la mesura de populista. De fet, el PP va votar el passat 20 de juliol de 2010 en contra de l'ampliació dels recursos adreçats als joves. Aquesta actitud feia preveure el futur de la Renda Bàsica d'Emancipació.

Qui continuarà percebent la Renda Bàsica d'Emancipació?

El nou Reial Decret, que deroga l'anterior, deixa clar que "no incorporarà més beneficiaris". Tot i així, els actuals beneficiaris sí la seguiran cobrant, fins a esgotar els seus terminis:

"Los beneficiarios que tengan reconocido el derecho a la renta básica de emancipación al amparo de lo dispuesto en el citado real decreto continuarán disfrutando de dicho derecho en ls condiciones establecidas en la norma que se deroga y en los términos que se establezca en la resolución de su reconocimiento".

De la mateixa forma, també rebran l'ajuda de 210€ tots aquells que la van sol•licitar abans del 31 de desembre de 2011:

"Excepcionalmente, podrán ser beneficiarios del derecho a la renta básica de emancipación quienes lo hubieran solicitado a 31 de diciembre de 2012 y siempre que cumplan a dicha fecha los requisitos contemplados en la norma que se deroga y en los términos que se establezca en la resolución de su reconocimiento".

Com afectarà la supressió de la RBE als joves?

Segons la UGT, la finalització de la subvenció farà que prop de 300.000 joves es vegin impossibilitats a l'hora d'afrontar el pagament d'un habitatge. El fet de negar l'ajuda als joves agreuja la situació del col·lectiu, ja de per sí precària: Més del 45% dels joves espanyols es troba en situació d'atur i l'edat d'emancipació es situa molt per sobre de la mitjana europea, que és de 30 anys.

See video

Mapa Jove

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 25.01.2012

Borsa jove ofertes de treball Compartir Habitatge Assessoria Habitatge Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Ajuts al lloguer Ajuts a la compra Diccionari d'Habitatge Promocions d'habitatge Garantia Juvenil Guia Jove sobre Hipoteques Guia Jove per compartir pis links habitatge Mapa Jove