Molts dels residus que avui es generen són productes que deixen de tenir interès pel seu propietari abans que deixin de funcionar, o bé que han deixat de funcionar i el seu propietari desconeix que es poden reparar.
Cal que es produeixi un canvi necessari en la mentalitat del consumidor; consisteix en deixar enrere la cultura d'usar i llençar i substituir-la per una de més respectuosa amb el medi ambient, basada en reduir, reparar i recuperar.
A més, cal pensar que en el moment d’emancipar-nos no es disposa normalment dels recursos econòmics per poder comprar mobles o electrodomèstics nous de trinca. Però amb una mica d’enginy podem decorar casa nostra i disposar de tots els elements necessaris per a viure a la nostra llar, sense haver de disposar en préstecs personals innecessaris.
Com podem posar en pràctica aquesta nova mentalitat?
-
Per una banda cal canviar el xip, i cal pensar més en reparar els elements vells que amb molt poc poden ser-nos útils per molts anys.
-
Cal pensar en l’intercanvi. Existeixen mercats d’intercanvi o associacions que es dediquen a això.
- Compra o venda de mobles, estris o electrodomèstics de segona mà.Tant si et trobes que tens coses que ja no uses i vols vendre-les o vols comprar coses de segona mà, actualment existeixen multituds d’empreses, mercats o comerços on pots fer això.
Recursos
Des de ja fa uns anys l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Agència Catalana de Residus realitza la campanya Millor que nou. Al nou web trobaràs un cercador on podràs conèixer tots els recursos existents en relació a empreses, entitats o mercats de segona mà a tota Catalunya per a comprar, donar, intercanviar, reparar o vendre aquest elements:
- Bicis
- Electrodomèstics
- Informàtica
- Llibres
- Mobles
- Música
- Objectes i materials diversos
-
Roba