Un contracte de lloguer és un acord entre un propietari i un llogater pel qual el propietari cedeix al llogater l'ús d'un immoble durant un temps determinat a canvi d'una retribució prèviament pactada.
Els contractes de lloguer d'habitatges formalitzats a partir del 6 de juny de 2013 són regulats per la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU, Llei 29/1994, de 24 de novembre), modificada per la Llei de mesures de flexibilització i foment del mercat de lloguer d'habitatges.
En formalitzar un contracte de lloguer, la renda i la durada del contracte són les que les parts firmants hagin pactat. No obstant això, cal tenir en compte que, si bé la durada del contracte és lliure, la LAU estableix que, quan es pacta una durada inferior als tres anys, el contracte s'ha de poder prorrogar fins aquest termini. La pròrroga és potestativa per al llogater i obligatòria per al propietari, és a dir, que es prorroga sempre que el llogater vulgui fins als tres anys de contracte. Passat aquests tres anys, el contracte es podrà prorrogar un any més. La nova legislació faculta a l'arrendatari a desisitir del contracte un cop trancorregut els sis primers mesos, donant un preavís d'un mes al propietari
En un contracte de lloguer, han de figurar els punts següents:
- La identificació de l' habitatge.
- El nom i els cognoms del propietari/ària i del llogater/a (i els seus DNI).
- La quantitat anual de la renda.
- La durada.
- La forma de pagament del lloguer.
- La compensació de mesos de renda a canvi de la realització d'obres de rehabilitació, si scau.
- La fiança.
- La clàusula d' actualització de la renda.
- La repercussió de les despeses.
- Un inventari de mobles i electrodomèstics, si s´escau.
Enllaços
Mapa Jove
Etiquetes: drets, habitatge, lloguer