En què consisteix el consum col•laboratiu?
El consum col•laboratiu és una forma d’intercanvi vanguardista que comença a popularitzar-se a partir del 2010, arrel de la publicació del llibre “What’s Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption”, de Rachel Botsman. Es basa en un canvi en els hàbits de consum que deixa de contemplar el consum individualitzat i aposta per nous models d’intercanvi: ús compartit, permuta, lloguer d’objectes i serveis, etc.
Consum Col•laboratiu, Economia Solidària o Economia de l’Accés són alguns dels noms amb els que s’ha batejat el moviment, on l’accés prima davant la propietat. De fet, l’auge del consum col•laboratiu es produeix quan la societat comença a qüestionar-se la propietat dels béns: es dóna més importància a l’accés als serveis o béns, en detriment de la possessió d’aquests béns. Per exemple, una persona prefereix poder escoltar una cançó en un moment determinat, que no pas posseir el disc on troba aquesta cançó; eines tecnològiques com l’Spotify possibiliten això, el que dóna peu a una nova forma de consum.
De fet, el consum col•laboratiu en sí no és res nou, ja que compartir i/o llogar un objecte/servei es fa des de fa molts anys a les societats. No obstant, els canvis tecnològics i el desenvolupament de noves formes de comunicació, com ara les xarxes socials, han propiciat que cada vegada més persones es sumin al moviment del consum col•laboratiu.
Estructura del consum col•laboratiu
Compartir bicicletes amb altres persones, intercanviar llibres o roba amb altres, viatjar en cotxe o en un taxi compartit, treballar amb professionals d’altres sectors en una mateixa oficina o deixar dormir gent a casa teva són només alguns dels exemples més estesos del consum col•laboratiu.
De fet, actualment existeix un ampli ventall de projectes de consum col•laboratiu, tot i que tots s’estructuren en base a 3 sistemes [segons el text de referència en aquest tema: el llibre “What’s Mine is yours: the rise of collaborative consumption” de Rachel Botsman].
-
Sistemes basats en producte: pagues per poder utilitzar un producte, sense la necessitat d’adquirir-lo
-
Mercats de redistribució: redistribució d’altres béns usats o que ja no es fan servir, fent-los arribar a gent que sí els necessita. Conceptes de reutilització i reciclatge
- Estils de vida col•laboratius: no només es poden intercanviar béns materials, també es poden compartir intangibles com temps, espais o habilitats
Exemples de consum col·laboratiu
Compartir cotxe i trajectes en cotxe (SocialCar, Carpooling, Avancar, Wydme, Blablacar, etc.)
Compartir taxi o parking (JoinUpTaxi, Parclick, etc.)
Compartir bicicleta (Bicing, Circulaenbici, etc.)
Compartir temps: Bancs del temps [Consulta l'apartat del nostre web de Bancs del temps]
Compartir oficina/local: Coworking (coworking.es, eWorky, etc.)
Compartir béns (reciclalia, ropadona, armariocompartido, lendme-app, etc.)
Compartir serveis (sindinero.org, favoralia, shareak, giftflow, etc.)
Compartir formació (floqq, tutellus, tradeschool, iboux, etc.)
Compartir joguines i roba de nens (segundamanita, creciclando, grownies, trastus, percentil, mipituso, etc.)
Compartir aficions (gruppit, cityeaters, quedamus, uolala, timpik, etc.)
Compartir llibres (bookmoch, bookcrossing, 24symbols, lendle.me, ebookfling, truequebook, etc.)
Compartir pel·licules: videoclubs online (wuaki.tv, filmin, voddler, cineclick, filmotech, youzee, etc.)
Compatir terreny: horts urbans (huertoscompartidos.com, etc.)
Compartir wifi: FON, wifis.org, guifi.net, yellwifi, etc.)
Compartir habitatge (couchsurfing, makoondi, compartir-habitatge.net, nolotiroteloregalo, etc.)
Tots els enllaços els trobeu al Directori de projectes de consum col·laboratiu a Espanya --> Enllaços
Llibres i portals de referència sobre consum col·laboratiu
Webs de referència
Un portal molt complet que recull tot el que cal saber sobre treball col·laboratiu. De fet, els continguts d'aquest article han estat elaborats a partir de molts dels recursos que ofereix el web. Especialment destacable resulta el directori de projectes de consum col·laboratiu que posa a disposició de tothom [trobareu el link a la secció "Enllaços" del final d'aquest article, que us portarà directament a l'apartat de "Links Joves: Consum Col·laboratiu]
Web de referència sobre economia col·laborativa en Europa. En anglès i francès, tracta un ampli ventall de temes relacionats amb aquest tipus de consum.
Shareable és una revista on-line sense ànim de lucre que ens posa al dia sobre històries al voltant de compartir: gent, llocs i projectes. En anglès.
La web de referència sobre el Consum Col·laboratiu. En anglès i principalment centrat en iniciatives als Estats Units, Regne Unit i Australia. Promoció del llibre “What’s mine is yours” i de les xerrades de la Rachel Botsman.
Bon recull de Cosum Col·laboratiu, en francès i centrat en exemples francesos. Ho porta l’Antonin Léonard.
Via http://www.consumcollaboratiu.com
Vídeos
Enllaços
Etiquetes: comerç, consum