El consum inicial de la droga podria estar relacionat amb determinats factors socials o de personalitat (alguns dels quals podrien tenir una certa base genètica) que poden predisposar a l'addicció.
Les drogues tenen efectes que proporcionen estats positius transitoris i l'individu pot passar d'un consum controlat a un abús. El següent pas seria l'addicció: un estat de progressiva pèrdua de control on les conductes de l'individu s'adrecen compulsivament a la ingesta d'una droga. Aquest comportament arriba a convertir-se en un hàbit en el qual l'addicte cerca els efectes positius immediats de les drogues sense tenir en compte les seves conseqüències negatives a llarg termini.
Conseqüències
Totes les drogues poden generar:
- Dependència fisiològica. Es dóna quan l'organisme ha adaptat el seu funcionament a un consum repetit d'una substància i necessita mantenir un determinat nivell d'aquesta a la sang per seguir funcionant amb normalitat. Quan s'interromp o es retira el consum, el cos pateix la síndrome d'abstinència en la qual necessita la substància i té una sèrie de reaccions físiques -"el mono"- com tremolors, alteracions de la son i dels nivells de certes hormones i fins i tot convulsions.
- Dependència emocional motivacional. És causada pel consum intensiu i continuat de qualsevol droga, a excepció dels al•lucinògens. Quan no es pren la substància, apareix la necessitat i el desig persistent de consumir-ne així com una manca de capacitat d'experimentar plaer (anhedonisme) i irritabilitat acompanyada d'ansietat i/o depressió (disfòria).
És per això que cal estar ben informat sobre les substàncies estupefaents i recórrer a les plataformes especialitzades en addiccions en el cas d’experimentar el principi d’una dependència amb les drogues.
També existeix un recurs telefònic, el telèfon de CATSalut Respon: 061. En ell hi pots trobar informació, però també orientació i ajuda.
Enllaços
Mapa Jove
Etiquetes: addicció, drogues