Què és discriminació?
És el tracte diferenciat i desigual a una persona o grup (en funció d'un o més trets socialment considerats com a "diferències negatives"), en base a prejudicis, estereotips o creences generalitzades, en relació amb el grup majoritari i dominant.
L'arrel de la discriminació són les mateixes pors i inseguretats que ens provoca allò que és diferent de nosaltres o que no coneixem.
Alguns exemples quotidians poden ser la restricció a l'accés a certes activitats, locals, treballs o a qualsevol aspecte al qual tothom té dret.
Quins tipus de discriminació existeixen?
La discriminació directa: quan una persona és tractada de manera menys favorable del que ho és una altra en una situació comparable o anàloga.
La discriminació indirecta: quan un criteri o pràctica aparentment neutra situa persones en desavantatge clar respecte d'altres, sense una justificació objectiva.
La discriminació positiva: quan raonadament i objectivament es tracta de forma desigual un grup històricament discriminat o uns grups vulnerables, per així de forma legítima posar-los en el mateix nivell que les altres persones.
Què fer davant una discriminació?
Si alguna vegada sent que els teus drets no són respectats pots adreçar-te a l'Oficina per la no Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona, o bé a Servei d'Atenció i denúncia de SOS Racisme.
Enllaços
Mapa Jove
Etiquetes: drets