Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

No s'ha trobat cap entrada vigent del tipus seleccionat. Prova d'escollir una altra tipologia o un element de nivell superior.

També pots fer clic en "més esdeveniments" per accedir a la cerca avançada.


Violència cap a la dona

La violència de gènere és una realitat present en tots els països, en totes les cultures i en tots els nivells socials. Es tracta d'una circumstància que s'ha donat durant totes les èpoques històriques, tot i que, generalment, ha quedat silenciada en l'àmbit de la privacitat.

 

 

Tipologia de violència: Què es considera una agressió?

La violència cap a les dones pot presentar diferents formes:

  • Física: danys en el cos de la persona (bufetades, empentes, cops, pallisses, asfixies, cremades, retencions...) que poden donar com a resultats fractures, ferides, contusions, hematomes o, fins i tot, la mort.
     
  • Psicològica: actes o conductes de desvaloració, humiliació, atemorització, por (crits, vexacions, amenaces, coaccions, desqualificacions, aïllament...).
     
  • Sexual: imposició d'una relació sexual contra la voluntat (agressió, abús, tocaments, inducció a la prostitució...).

     

Conseqüències

Les conseqüències d'aquest tipus de violència també poden ser varies i se'n poden identificar diferents trastorns. Els trastorns més freqüents derivats de la violència domèstica són: l'estrès posttraumàtic, la síndrome de la dona maltractada i la depressió.

  • Pel que fa a l'estrès posttraumàtic es tracta de la por o el terror incontrolat que reapareix quan es recorda l'experiència viscuda. Aquest fet pot provocar problemes socials i laborals a la víctima.
     
  • La síndrome de la dona maltractada es manifesta com a conseqüència d'haver estat exposada a una relació de maltractament repetit durant un temps. La víctima pot experimentar dues fases durant aquest estat: ansietat, hipervigilància, debilitament emocional... i autoengany o la idealització del maltractador.
     
  • La depressió és impulsada per la reducció sistemàtica de les defenses psicològiques de la víctima. Aquesta depressió augmenta la inseguretat i la incapacitat per prendre decisions.

 

Què has de fer si acabes de patir una agressió?

Una de les mesures més pràctiques i eficients és trucar a aquests números de telèfon per tal de rebre ajuda i informació en situacions d'emergència.

 

Si pateixes una agressió és necessari que portis a terme algunes actuacions que seran de gran utilitat en els procediments judicials, penals o civils que iniciïs amb posterioritat. La majoria d’aquestes actuacions tendeixen a fer possible l’aprovació de l’agressió, mentre que altres tenen a veure amb la teva protecció.

  • Truca a la policia: Facilita el teu nom, la direcció on et trobes i sol·licita ajuda. Aquest cos de seguretat s’encarregarà d’enviar una patrulla a l’indret dels fets.
     
  • Si pots, avisa a algun veí, familiar o amic que pugui presenciar l’ocorregut i pugui, en un futur, declarar com a testimoni sobre el teu estat físic, els danys que hagi pogut patir l’habitatge o la roba, l’actitud de l’agressor/a, la situació física o anímica en què es troben els fills, etc.
     
  • Prepara tota la documentació personal (DNI, targeta de residència, passaport, llibre de família, targeta de la seguretat social, llibreta d’estalvis, targeta bancària…).
     
  • Conserva tots els justificants de les despeses que es produeixin com a conseqüència de l’agressió (despeses mèdiques, farmacèutiques, desplaçaments…).
     
  • Sol·licita assessorament jurídic i psicològic: Conèixer els teus drets t’ajudarà a prendre les decisions adequades.

 

Si s’han produït lesions físiques, cal:

  • Assistir a un centre mèdic-sanitari. El part del metge d’urgència es remetrà al Jutjat de Guàrdia. Cal que li expliquis amb precisió totes les lesions patides, incloses les de caràcter sexual.
     
  • Fes fotografies de les lesions.
     
  • Demana cita amb el teu metge de capçalera per tal que pugui realitzar un seguiment de les lesions, tant físiques com psicològiques.
     
  • Guarda còpia de totes les receptes i  informes mèdics
     

Si has patit una agressió sexual, a més has de tenir en compte:

  • No et rentis. Acudeix ràpidament al servei d’urgències o de ginecologia de l’hospital i explica als professionals mèdics què ha passat sense avergonyir-te.

 

Entitats i Associacions que actuen en l'àmbit de la prevenció contra la violència cap a la dona

Però, no estàs sola, ja que en el cas de protagonitzar un episodi de violència o ser-ne testimoni, pots acudir a una quantitat molt extensa d'entitats i associacions que vetllen per la seguretat, l'ajuda i l'assessorament de les dones.

--> Fes clic a "Secció "Igualtat Gènere" de Links Joves"

 

Enllaços

Mapa Jove


Etiquetes: ,
Ajuda'ns a millorar
Data del document: 21.07.2016

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Canal Salut. Sexe Joves Línia Verda Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove