1. Què són les competències?
1.1. Definició
Els coneixements, les tècniques, destreses, capacitats, habilitats, aptituds que qualsevol persona va adquirint al llarg de la seva vida fent qualsevol activitat (lúdica, esportiva, associativa, formativa, laboral, familiar, etc).
Exemple: fent un curs de monitor/a de lleure es poden adquirir coneixements de disseny d’activitats educatives, jugant a bàsquet es pot desenvolupar la capacitat de treball en equip; o la competència d’organització preparant un viatge, etc.
1.2 Classificació
- DE BASE: coneixements per funcionar en relació al mercat laboral. Es podria dir que són els requisits bàsics per poder buscar, accedir i mantenir una feina, sigui quina sigui (tot i que n’hi puguin haver d’específics per a alguna feina, per exemple, dominar un idioma concret). També s’hi inclouen totes aquelles anomenades instrumentals, generalment són les que s’adquireixen a l’escola obligatòria. Una competència de base instrumental seria: Coneixement i domini de la llengua catalana i castellana (oral, escrit i llegit)
- TÈCNIQUES: coneixements teòrics i tècnics específics necessaris per desenvolupar una determinada activitat laboral. Per tant, canvien en funció de l’ocupació: cadascuna demana unes competències tècniques diferents.
Per exemple, una competència tècnica necessària per treballar de perruquer/a, és: Coneixement de les característiques i dels tipus de pentinats, acabats i recollits
- TRANSVERSALS: coneixements, capacitats, habilitats, destreses i comportaments laborals, que es posen en joc en l’execució d’una determinada activitat laboral
2. Què són les competències transversals?
2.1. Definició
Fan referència al conjunt de capacitats i habilitats necessàries per a donar resposta a situacions laborals diverses. Són transversals en moltes ocupacions, és a dir, serveixen per totes les feines, tot i que algunes poden ser especialment importants en alguna ocupació concreta. Són competències que no es desenvolupen exclusivament en una sola situació, sinó en moltes, de manera que si s’han adquirit en un determinat context també es podran adaptar i aplicar en un altre. D’això se’n diu transferència.
Per exemple: algunes competències transversals necessàries per treballar de perruquer/a, són: comunicació, relació interpersonal i organització de la pròpia feina
2.2. Llistat de les competències transversals clau
2.3. Com puc identificar les meves?
Per poder identificar les teves competències transversals et recomanen que emplenis un qüestionari d’autoavaluació de competències què té com objectiu el de aportar-te informació de les competències que has anat desenvolupant en els diferents àmbits de la teva vida.
En trobaràs molts però nosaltres et recomanem aquests:
https://treball.barcelonactiva.cat/porta22/cat/persona/competencies_clau/index.jsp
http://imo.paeria.cat/backup/competencies/
http://mapalaboral.org/
3. Com puc transferir-les al meu currículum?
Un cop has fet el qüestionari d’autoavaluació de competències transversals obtindràs un resultat que pots plasmar al teu currículum de diverses maneres.
ECAS - Diccionari competències transversals
http://acciosocial.org/wp-content/uploads/2012/07/diccionari-competencies-transversals-ECAS.pdf
Etiquetes: currículum vitae, feina