ACCÉS Intranet
Nom d'usuari: Contrasenya:
 
 

Aprovat l'Estatut d'Autonomia de Catalunya per una àmplia majoria

23/06/06
L'Estatut d'Autonomia de Catalunya ha estat aprovat per un 73.9% dels catalans, enfront un 20.76% que va dir no al nou text i un 5.34% de persones que van votar en blanc. L'abstenció ha estat d'un 50.59%.

Amb aquests resultats es culmina un llarg procés de redacció, debat, esmenes i aprovació del nou text, que significarà avanços molt importants respecte al text del 1979.

En matèria d’Habitatge, l’article 137 de l’Estatut estableix les següents novetats i competéncies:

1.     Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’habitatge, que inclou en tot cas:

a)     La planificació, ordenació, la gestió, la inspecció i el control de l’habitatge d’acord amb les necessitats socials i d’equilibri territorial.

b)     L’establiment de prioritats i objectius de l’activitat de foment de les administracions públiques de Catalunya en matèria d’habitatge i l’adopció de les mesures necessàries per a assolir-los, tant amb relació al sector públic com al privat.

c)      La promoció pública d’habitatges.

d)      La regulació administrativa del comerç referit a habitatges i l’establiment de mesures de protecció i disciplinàries en aquest àmbit.

e)      Les normes tècniques, la inspecció i el control sobre la qualitat de la construcció.

f)        Les normes sobre l’habitabilitat dels habitages.

g)      La innovació tecnològica i la sostenibilitat aplicable als habitatges.

h)      La normativa sobre conservació i manteniment d’habitatges i la seva aplicació.

2. Correspon a la Generalitat la competència sobre les condicions dels edificis per a la instal·lació d’infraestructuresc comunes de telecomunicacions, radiodifusio, telefonia bàsica i altres serveis per cable, respectant la legislació de l’Estat en matèria de telecomunicacions.

L'Estatut de 1979 només es deixava clar una frase que remetia a la Constitució Espanyola: "Les Comunitats Autònomes podran assumir competències en les matèries següents: 3a. Ordenació del territori, urbanisme i habitatge." (Art. 148.1.8a). Amb el nou Estatut, la Generalitat de Catalunya es reserva el dret exclusiu a gestionar el control de l'habitatge d'acord amb les necessitats de la població, el seu control total en quant a regulació legislativa, de conservació, d'innovació tecnològica, foment, i altres aspectes.

Per tant, aquest àmbit, on la Generalitat tenia competències compartides (de fet o de dret), ara passen a ser exclusives. Per tant, la Generalitat assumeix les competències exclusives en tot l'abans esmentat. Fins ara, tots aquests aspectes quedaven condicionats pel Pla de l'Habitatge i per la legislació estatal. En el cas de la instal·lació d'infraestructures comunes de telecomunicacions, radiodifusió, telefonia bàsica i altres serveis per cable, la clausula "respectant la legislació de l'Estat en matèria de comunicacions", vol dir només que no es pot contradir amb la legislació de l'Estat.


:: Últimes notícies
L'atur entre els menors de 25 anys creix al febrer 23.03.2007
Es presenta l'estudi Recerca-acció sobre participació juvenil als centres educatius de secundària de Catalunya 23.03.2007
Fòrum Treball, per buscar i trobar feina 23.03.2007
El 56% del joves professionals no estan satisfets amb la seva feina 23.03.2007
Els joves espanyols són egoïstes i consumistes, però també els més emprenedors 21.03.2007©2005 Consell Comarcal del Barcelonès - Avís legal -
Creat per Tucan I.T. & Creativos.cc
Badalona Santa Coloma Sant Adrià Europa Habitatge Barcelonesjove