El programa 'Aprendre a aprendre' aten a quasi 800 persones a Badalona
06/07/06 El programa Aprendre a aprendre ha atès més de 500 persones a Sant Roc i més de 276 a Pomar. La iniciativa és un servei d'orientació i inserció sociolaboral que impulsa el Departament de Benestar i Família a través d'onze casals cívics de la Generalitat.
Gestionat per la Fundació Innovació per l'Acció Social (FIAS), aquest programa atén prioritariament a les persones residents en barris que tenen uns indicadors socials inferiors a la mitjana del país (el cas d'aquests dos barris de Badalona), es va iniciar amb la finalitat de millorar les possibilitats d'integració al mercat laboral dels col·lectius amb majors dificultats, potenciant l'autonomia i posant a l'abast eines d'orientació, assessorament i de formació que possibilitin la integració social i laboral.
El programa ajuda a les persones des de tres àmbits d'actuació:
Atenció a la persona, individual i adaptada a cadascuna de les necessitats, i en grup, com a espai d'intercanvi i aprenentatge participatiu.
Treball en xarxa amb les empreses que treballen amb els perfils de persones que habitualment acudeixen al programa per agilitar les ofertes i les demandes laborals.
Col·laboració amb l'entorn i la comunitat, a partir dels serveis i les entitats del territori que també estan relacionades amb el programa, així com amb els Plans de Desenvolupament Comunitari i el Projecte Òmnia.
Tant a Sant Roc com a Pomar, shan atès més dones que homes, tot i que la diferència és molt poc significativa.
En dades generals, del total de les persones ateses en aquest programa d'orientació i inserció sociolaboral l'any 2005, un 34% han accedit a contractes laborals superiors a 3 mesos; un 8% a contractes inferiors a 3 mesos; un 4% a cursos de formació ocupacional; i un 2% han estat derivats a altres centres especialitzats. La resta continuen dins del programa o han abandonat.
El nivell de formació de les persones ateses és força baix. El nombre més gran de beneficiaris només disposa del certificat d'estudis, el següent grup són persones sense estudis. Segons gènere, des de l'inici del programa sempre ha estat superior el percentatge de dones respecte al d'homes. Per grups d'edat, el segment de persones majoritari que ha acudit al programa ha estat el de 25 a 44 anys, amb un 54%. El de 21 a 25 anys ha representat el 16%; el de 16 a 20 anys un 15%, el de majors de 45 anys un 14% i, per últim, el de 15 i 16 anys, un 2%.
L'origen cultural de la població és molt divers, depenen del barri o el municipi on es desenvolupa el servei. En els últims anys, destaca l'increment de persones immigrants d'origen extracomunitari. Per procedència cal destacar que del total de la població atesa un 60,74% són immigrants extracomunitaris, això ens indica que un cop més el Programa Aprendre a Aprendre és un servei d'acollida per la població immigrada, tot i que també hi ha una presència important de població gitana.
|