e-Butlletí d´informació per a Joves i Entitats juvenils del Barcelonès
núm. 26 - setembre 2003
.
[ Guies Joves ] [ Butlletins endarrerits/publicacions ] [ Notícies ] [ Agenda Jove ] [ Entitats Bcnès ]
[
Consum i Habitatge ] [ Punts d´informació Juvenil ] [ Albergs ] [ Europa ] [ Fòrum Jove ]
[
Centre de Recursos Habitatge ] [ Centre de Recursos per a Monitors i Educadors ]
[
Centre de Recursos per a Tècnics e Informadors ]
 

Ara, el Butlletí Jove és quinzenal!!!

Per què no et perdis les darreres novetats en matèria de subvencions, entitats, activitats, informació per a joves, habitatge, voluntariat... et portem el nostre Butlletí Jove cada 15 dies.

Si vols molta més informació, no deixis de visitar el nostre portal: barcelonesjove.net

.
 
Barcelonès
Què es fa?


Un 15% dels nens espanyols pateix obesitat

Un estudi sanitari ha alertat que un 15% dels nens espanyols pateixen obesitat i gairebé el 50% pesen més del que haurien de pesar. Les dades han revelat que cal elaborar un pla de nutrició i activitat física, donat el sedentarisme que hi ha a l’actualitat entre el jovent espanyol.

El número d'alumnes augmenta a l'Estat per primer cop en 15 anys

El curs escolar 2003-2004 arrenca aquest any amb 23.787 mil alumnes més que l’any passat al conjunt de l’Estat Espanyol. Aquesta augment ha trencat la tendència a la baixa dels darrers 15 anys pel creixement de l’alumnat estranger, que ha crescut en uns 100.000 nens i nenes més escolaritzats.

Comença el curs escolar a Catalunya
El curs escolar 2003-2004 arrenca amb més d’un milió i mig d’alumnes no universitaris a les aules catalanes. El 7% d’aquests són immigrants. Respecte a l’any passat, hi ha uns 26.000 alumnes més. Aquest creixement està donat per l’augment de la immigració, sobretot de la procedent de Llatinoamèrica (que ja suposa el 45,5% del total dels escolars estrangers a Catalunya).

El Servei Català de Trànsit inicia una campanya per reduir la mortalitat dels joves al volant
El Servei Català de Trànsit va presentar la campanya "Un conductor cada nit" per intentar aturar l'alt índex de mortalitat a la carretera dels joves. La iniciativa pretén conscienciar dels perills greus de beure abans de conduir.

Uns 3.000 joves s'examinen de la selectivitat al setembre
Uns 3.000 joves estudiants es van examinar aquest mes de les proves de selectivitat (PAAU) en la convocatòria de setembre. Una part d’aquests estudiants es van presentar per pujar nota i no podran accedir als estudis que volen cursar, ja que totes les places estaven assignades.

Creix el número d'alumnes que estudien on line
L’Observatori Espanyol d’Internet ha presentat un informe que afirma que uns 170.000 alumnes a l’estat Espanyol cursen les seves carreres universitaries a través de la xarxa i que cada any s’incrementa aquesta xifra en un 15%.

Torna el projecte 'Treballem per a la Formació'
El programa 'Treballem per a la Formació' de la Generalitat de Catalunya està encarregat de formar i donar experiència a joves entre 16 i 24 anys sense qualificació professional en camps com la fusteria, la jardineria, la construcció o la serralleria.

Cursos de la Fundació Solidaritat UB Món-3
La Fundació Solidaritat UB i Món-3 organitzen una sèrie de cursos d’octubre a desembre que tracten temàtiques com la reestructuració del pròxim orient, el voluntariat, les migracions i la globalització.


Educació retira unes 100 beques Séneca ja concedides
El Ministeri d’Educació ha retirat 99 beques Séneca que van ser adjudicades el juliol passat. Aquesta decisió ha provocat les queixes dels estudiants que van obtenir aquestes ajudes i que finalment van caure del llistat publicat el passat 4 de setembre.

Màsters semipresencials i a distància de la Fundació Pere Tarrés
La Fundació Pere Tarrés organitza dos màsters semipresencials o a distància per al curs 2003-2004: Màster i/o postgrau d’intervenció socioeducativa amb infants, adolescents i joves en risc o conflicte social i Màster en economia social europea.

 

Badalona
Què es fa?


Solà creu que la nova EOI estarà a punt per l'1 d'octubre

La directora de la Escola Oficial d’Idiomes de Badalona, Àngels Solà, creu que el centre estarà totalment a punt per a començar les classes el proper 1 d’octubre i és sent molt satisfeta per la demanda que fins ara hi ha hagut pel que fa a número de sol·licitants de plaça.

Cursets d'informàtica al Casal de Joves de la Morera
El KAJA Gripau Blau (Casal de Joves de la Morera) organitza aquest any una sèrie de cursets d’informàtica dins d’un projecte de democratització i accés universal a les noves tecnologies.

Phantom 300 permet a joves formacions musicals actuar a sales grans
Phantom 300 és una nova empresa promotora d’espectacles, integrada per un col·lectiu de músics de Badalona, que vol obrir les portes de les sales de Barcelona als grups no professionals. Fins ara, ho ha fet en dues ocasions.

Festival Internacional de curts Filmets a Badalona
Badalona celebrarà el proper novembre la seva 29a edició del Festival Internacional de Filmets de Badalona. Aquest certamen cinematogràfic , que s’organitza des de l’any 1971, està obert a tots els realitzadors que presentin curts inèdits de 30 minuts com a màxim.

Programa d'allotjament d'estudiants amb gent gran a Badalona
El programa que el gener passat van signar l’Ajuntament de Badalona i la Universitat de Barcelona per a que joves universitaris comparteixin pis amb gent gran de la ciutat ja s’ha començat a posar en marxa.

 

Barcelona
Què es fa?


Activitats de setembre al Centre Garcilaso

El Centre Garcilaso de Barcelona obre després de les vacances d'estiu per seguir oferint tot tipus d'activitats. A la programació d'aquest mes de setembre trobareu des de música en viu i cinema fantàstic fins a un campionat de rol.

Cursos, seminaris i tallers al Casal Golferichs
El Casal Golferichs organitza tota una sèrie de cursets, tallers i itineraris per aquesta tardor 2003. A la seu de El Xalet, s’impartiran cursets i tallers d’expressió, humanitats i ciències socials, salut i creixement personal, recursos, ciència i medi ambient, noves tecnologies de la informació, etc.

La FCVS, doblement present a la Mostra d'Entitats de Barcelona
Del 20 al 24 de setembre, la plaça Catalunya de Barcelona va acollir la Mostra d’Entitats coincidint amb les Festes de la Mercè. La Federació Catalana del Voluntariat Social i va ser present.


Exposicions al Casal d'Associacions Juvenils de Barcelona
El Casal d’Associacions Juvenils de Barcelona acull tres exposicions per aquesta temporada de tardor dins del programa Espai Transformadors: “3a campanya de promoció de l’ús de la bicicleta” , “L’energia solar funciona” i “La cria intensiva d’animals”.

Nou catàleg de crusos de la Fundació Catalana de l'Esplai
El Centre d’Estudis de l’Esplai i el Suport Associatiu de la Fundació Catalana de l’Esplai ja té el nou catàleg de cursos per a la temporada setembre-desembre 2003. Els cursets es divideixen dos àmbits: l’educació en el lleure i la gestió associativa.

Sants 3 Ràdio oferta espais publicitaris gratuïts per a entitats
Sants 3 Ràdio (103.2 FM) ha posat a disposició d’associacions sense ànim de lucre espais publicitaris gratuïts.

Activitats al Centre Cívic Besòs
El Centre Cívic Besòs organitza tres actes per aquest mes de setembre: Pinzellades d'Artxerrada d'Ubicació per a Immigrants i Cinema a la Fresca.

El CJB demana més força pel Dia Sense Cotxes
El Consell de la Joventut de Barcelona va demanar a l’Ajuntament de Barcelona que promocioni amb més força el Dia Europeu Sense Cotxes, un cop el consistori anunciés que el 22 de setembre només es tallaria al trànsit de vehicles el Passeig de Gràcia i la Rambla.

Cursos de la Fundació Solidaritat UB Món-3
La Fundació Solidaritat UB i Món-3 organitzen una sèrie de cursos d’octubre a desembre que tracten temàtiques com la reestructuració del pròxim orient, el voluntariat, les migracions i la globalització.

L'entitat Nexes deixa el Viver d'Associacions
L’associació Nexes ha decidit deixar el Viver d’Associacions del Casal d’Associacions Juvenils per assentar-se a un nou lloc.

Cursos de l'Associació Benestar i Desenvolupament
L’Associació Benestar i Desenvolupament organitza els següents cursos:
Atenció domiciliària a persones en risc d’exclusió, Primers auxilis i drogues i Coneixements bàsics d’alcoholisme, a càrrec de Rauxa: 10, 11 i 18 d’octubre.

I Marató d'Arts Escèniques de la Casa Groga

La Companyia Nocturna, en colaboració amb l’Espai Jove de l'Eixample i l’Ajuntament de Barcelona organtiza el primer Festival de les arts escèniques de Barcelona INSOMNI que se celebrarà el 4 d’octubre de 2003, en una marató de 12 hores de espectacles que finalitzarà de matinada.

Cursos de postgrau del Taller de Músics
L’escola del Taller de Músics inaugura aquest trimestre dos cursos de postgrau que venen a donar continuïtat al seu programa d’estudis.

 

L´Hospitalet
Què es fa?


Sortejen els 72 habitatges protegits de Regesa a l'Hospitalet
L’empresa pública Societat Metropolitana de Rehabilitació i Gestió (Regesa) del Consell Comarcal del Barcelonès ja ha sortejat els 72 habitatges de protecció oficial que està construint al Passatge Amat per allotjar a les famílies afectades pel Pla Integral de Collblanc-la Torrassa que vivien al carrer Creu Roja de l’Hospitalet.

Continuen les obres als centres educatius de L'Hospitalet
Uns 18 centres de L’Hospitalet estan encara d’obres abans de que comenci el curs escolar dels nens i nenes d’infantil i primària. La majoria de les actuacions es limiten únicament a la pintura de les façanes, com és el cas del CEIP Ausias March o Ramon Muntaner.

Escola de Debat de Els Verds-Esquerra Ecologista
Els Verds-Esquerra Ecologista van organitzar una Escola de Debat el dia 20 de setembre a L’Hospitalet de Llobregat sota el nom 'Canviem el futur'. Aquest espai va estar obert a tothom que vulgui participar i s’hi van debatre diversos temes de caire social amb representants de moviments socials i experts.

 

Santa Coloma de Gramenet
Què es fa?


Classes de català per a nens xinesos al Centre Cívic del Fondo

El Centre Cívic del Fondo està impartint classes de català durant aquest estiu per a nens i nenes xinesos que porten poc temps a Catalunya. Són fills dels propietaris de restaurants xinesos, sobretot. 40 nens i nenes, que provenen molts d’ells de Qingtian i Wenzhou.

Els nens saharauis tornen al seu país
Els nens i nenes del Sahara que han passat l'estiu amb famílies de Santa Coloma de Gramenet es van reunir al Parc d'Europa per acomiadar-se dels qui han estat durant aquest estiu els seus 'pares' i 'mares'.

Cursets de Ioga al Centre Cívic de Singuerlín i del Raval
Els centres cívics de Singuerlín i del Raval comencen els seus cursets de ioga. El centre de Singuerlín va començar les seves classes el dia 22 i s’impartiran els dimarts i dijous a la tarda.

Es crea una Escola Taller i una Casa d'Oficis per a joves aturats
Grameimpuls S.A. ha obert el procés de selecció d’alumnes per a una Escola Taller i una Casa d’Oficis, adreçat a homes i dones en atur menors de 25 anys.

Les escoles de Santa Coloma obren les seves matriculacions
Les escoles d’adults permanents de Santa Coloma van tancar el seu període de matriculació el 26 de setembre.

 

Sant Adrià
Què es fa?


Sant Adrià i la ciutadania europea

Sant Adrià de Besòs va acollirà el passat 6 i 7 de setembre les conferències Sant Adrià:Camins d’Europa . Els debats van servir perquè municipis d’Espanya i Europa dialoguessin sobre el concepte de ciutadania europea.

Festa Major a Sant Adrià de Besòs
Les Festes de Sant Adrià de Besòs van començar el passat dia 5 amb el tradicional chupinazo i el pregó que aquest any va anar a càrrec del músic i professor de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional, Joan Palet Dalmases.

Sant Adrià protagonitzarà la inauguració del Fòrum 2004
Sant Adrià de Besòs serà un punt important en les celebracions del Fòrum 2004 ja que en aquesta població s’instal·larà una esfera de 23 metres de diàmetre i 80 tones de pes que protagonitzarà la cerimònia inaugural.

 

Centre de Recursos Habitatge
Què es fa?


Tres de cada quatre joves espanyols viuen a casa dels pares

Un de cada quatre joves espanyols menors de 29 anys viuen a casa dels seus pares, segons un estudi realitzat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS).

Nou programa "Borsa d'Habitatge Jove en Lloguer"
L’Institut de la Joventut i la Generalitat de Catalunya han signat un acord per promoure actuacions que contribueixin a afavorir l’accés a un habitatge de joventut, en un programa que s’anomenarà “Borsa d’Habitatge Jove en Lloguer”.

Veïns de Sant Andreu volen habitatges protegits on ara hi són les casernes
Entitats i veïns del barri de Sant Andreu reclamen que els terrenys que s’han d’edificar a l’antiga caserna de Mestraça siguin habitatges protegits per a joves, gent gran i persones necessitades. Així ho va expressar el vicepresident de l’associació de veïns de Sant Andreu Nord, Carlos Lorenzo.

Nous pisos de lloguer per a joves a L'Hospitalet de Llobregat
El Programa d'Habitatge Protegit en règim de Lloguer per a Joves, elaborat per l'Agència de Desenvolupament Urbà, preveu la construcció de 440 nous habitatges protegits de lloguer per a joves a l'Hospitalet de Llobregat.

 

Centre de Recursos per a Monitors i Educadors
Què es fa?


Comença el primer curs de la polèmica LOCE

Retornen a les aules els 42.236 professors d’infantil i de primària de Catalunya en el primer dia d’implantació de la polèmica llei orgànica de qualitat de l’ensenyament (LOCE), que implicarà al curs 2004-2005 un augment del número d’hores d’ensenyament del castellà a més de la obligatorietat de cursar la assignatura de religió en la seva versió confessional o laica.

Debat sobte el moviment associatiu català
La Federació d’Ateneus de Catalunya, la Federació Catalana d’Associacions, Clubs Unesco i Federació de Cors organitzen les conferències ‘El moviment associatiu català a debat’.

Curs de formació ocupacional sobre electricitat i energies renovables
L’escola Món Blau Verd ofereix un curs ocupacional subvencionat de 800 hores sobre electricitat i energies renovables adreçat a joves d’entre 16 i 24 anys en risc social o que no hagin assolit els objectius de la ESO.

Curs bàsic d'intervenció en persones amb discapacitat
L’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà ACIDH organitza un curs bàsic d’intervenció en persones amb discapacitat dins de la seva Escola de Formació de Voluntaris.

Curs gratuït de 'Monitors de Lleure'
L’Associació de Serveis Socioeducatius Eines organitza un curs de monitors de lleure que començarà a Barcelona el proper 15 de setembre i finalitzarà el 19 de desembre.

Tríptics de la FCVS per millorar la inserció laboral
Les entitats de la sectorial d’inserció laboral de la Federació Catalana de Voluntariat Social estan treballant en un tríptic per promoure el voluntariat en aquest àmbit.

Acords per a la Conferència Mundial del Voluntariat
Aquest passat més d’agost s’ha estat treballant en l’organització de la Conferència Mundial del Voluntariat, que tindrà lloc del 17 al 21 d’agost de 2004 al Centre de Congressos Internacional de Barcelona, dins del Fòrum 2004.

Nou catàleg de crusos de la Fundació Catalana de l'Esplai
El Centre d’Estudis de l’Esplai i el Suport Associatiu de la Fundació Catalana de l’Esplai ja té el nou catàleg de cursos per a la temporada setembre-desembre 2003. Els cursets es divideixen dos àmbits: l’educació en el lleure i la gestió associativa.

Es crea el Consell Assessor de Formació en l'Educació en el Lleure
La Generalitat de Catalunya ha creat el Consell Assessor de Formació en el Lleure de la Secretaria General de Joventut, un òrgan assessor en matèria de formació en el lleure que pretén actuar com a pont de relació i de contacte periòdic entre el Govern català i les escoles d’educadors en el lleure infantil i juvenil de Catalunya.

Curs de voluntaris de la Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral
La Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral organitza un curs pràctic de Formació de Voluntariat. Les classes s’impartiran els dies 27 de setembre, 4, 18 i 25 d’octubre, 8, 15, 22 i 29 de novembre i 13 de desembre.

Cursos de monitors, directors i animadors juvenils de l'Escola El Sol
L’Escola Lliure El Sol organitza tres cursos a Badalona per directors i monitors de lleure i animadors juvenils.

Cursos per a formació en el lleure de El CAE
El CAE, entitat sense afany de lucre que dissenya, promou, ofereix i gestiona formació, serveis i activitats en el camp de l’educació en el lleure i animació sociocultural, organitza cursos de voluntaris per aquest any.
 

 

Centre de Recursos per a Tècnics e Informadors
Què es fa?


4ª edició del postgrau "La intervenció en el món dels joves. Les polítiques de Joventut"

Per quart any consecutiu, l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona convoquen la 4ª edició del postgrau “La intervenció en el món dels joves. Les polítiques de Joventut”.

Cursets de la Federació de Municipis de Catalunya
La Federació de Municipis de Catalunya ha organitzat dos cursets que s’impartiran aquesta tardor. El primer d’ells és el titulat “Atenció a la infància en risc social” i s’impartirà els dies 19 i 26 de setembre i 3 i 10 d’octubre.

Es crea el Consell Assessor de Formació en l'Educació en el Lleure
La Generalitat de Catalunya ha creat el Consell Assessor de Formació en el Lleure de la Secretaria General de Joventut, un òrgan assessor en matèria de formació en el lleure que pretén actuar com a pont de relació i de contacte periòdic entre el Govern català i les escoles d’educadors en el lleure infantil i juvenil de Catalunya.

 

.
 

 

La nostra Assessoria de Subvencions  ofereix informació sobre les ajudes de l'administració i d'entitats privades que poden interessar a joves, entitats i professionals de l'àmbit de la Joventut.

.

 Infoidiomas

 Carnet Jove

 Torre Jussana

 
Aquesta web et dona la possibilitat d'accedir a tota la informació sobre escoles i acadèmies d'idiomes tant a l'Estat Espanyol com a l'estranger. Un bon recurs si necessites saber on estudiar la llengua que més t'interessa.

Infoidiomas.com

 
La pàgina del Carnet Jove et porta tota la informació que necessites per no perdre't cap de les avantatges que suposa disposar d'aquest carnet. També inclou informació dels descomptes i avantatges del Carnet +25.

Tujuca.com

Torre Jussana informa a la seva web dels recursos, subvencions i premis per a entitats i associacions i assessora tècnica i jurídicament a aquests col·lectius juvenils. Disposa d'un directori d'adreces web d'entitats de joves de Barcelona.

Torre Jussana

.

 Escola Forca

 La Rotllana

 RAI

 
L'Escola Forca de la Fundació Josep Carol és un espai dedicat a la formació d'educadors i educadores. A la seva pàgina web hi podreu trobar la informació dels cursos que s'organitzen en aquesta entitat.

Escola Forca

 

L'Associació Juvenil La Rotllana de Badalona coopera amb països com Bòsnia i Romania i realitza intercanvis amb joves d'altres cultures. La seva web aporta més informació sobre les seves accions.

La Rotllana

RAI és una entitat de caire educatiu que té un objectiu d’incidència política entre els joves de Catalunya. Aquesta associació vol lluitar per un món just i per la igualtat de condicions de les persones .              

RAI

.
 
                          Què es fa?                                  Més informació

Curs sobre la UE al Patronat Català Pro Europa
El Patronat Català Pro Europa organitza el 26è Curs sobre la Unió Europea, que s’impartirà del 29 de setembre al 17 de desembre.

Concurs de la UE per a joves científics
114 científics d’entre 15 i 20 anys procedents de 37 països d’Europa van participar del 20 al 26 de setembre a Budapest (Hongria) en el concurs de la Unió Europea per a joves científics.

Informes de la Comissió Europea en matèria d'educació
La Comissió Europea ha publicat una selecció de documents de síntesi destinada als responsables polítics sobre els resultats dels projectes de recerca finançats per la UE en l’àmbit de l’educació. Els informes tracten, en la major part dels casos, sobre la transició dels estudis al treball i com s’integra una persona al món laboral desprès d’haver estudiat.

Acords per a la Conferència Mundial del Voluntariat
Aquest passat més d’agost s’ha estat treballant en l’organització de la Conferència Mundial del Voluntariat, que tindrà lloc del 17 al 21 d’agost de 2004 al Centre de Congressos Internacional de Barcelona, dins del Fòrum 2004.

Curs sobre la gestió d'iniciatives juvenils
Els dies 17 i 18 d'octubre, el Servei Internacional de la Secretaria General de Joventut organitza un curs per aprendre a dissenyar, realitzar i avaluar projectes d'iniciatives juvenils mitjançant l'Acció 3 del Programa Joventut.

Nou portal per fomentar la mobilitat laboral dins l'UE
La Comissió Europea ha creat un nou portal a Internet per a ajudar als europeus a buscar feina a altres estats de la UE. La iniciativa s’emmarca en la campanya global de la Comissió per a fomentar la mobilitat dels ciutadans.

Nova pàgina web de l'INJUVE
L’INJUVE ha posat en funcionament una nova pàgina web en motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Joventut que es celebrarà del 29 de setembre al 5 d'octubre.

.

L’Ajuntament de Barcelona ha editat la nova Guia Jove de Serveis on podreu trobar tota mena d’informació sobre formació i ocupació, habitatge jove, suport a la creació, programa Barcelona Nit, lleure, turisme i cooperació internacional, etc. La podras trovar al Centre d'Informació i Assessorament per a Joves i en format pdf a www.bcn.es/ciaj

CIAJ
c/. Ferran, 32
08002 Barcelona
tel. 93 4027800/93 4027801

.
Activitats
Ja saps que per estar al dia de les activitats que organtizen les entitats de la comarca només has de consultar la nostra Agenda.
Crides
Al Centre de Recursos per a Monitors i Educadors trobaràs un apartat de crides a voluntaris i una borsa de treball.
A més a més
Recorda que el nostre portal Barcelonesjove.net ofereix la possibilitat a entitats, associacions, grups de joves o equipaments juvenils de dispossar d'un espai gratuït per a la seva pàgina web. Si voleu veure com funciona, visiteu el nostre servei de webs gratuïtes.
.

Si no vols rebre més aquest Butlletí Jove, entra en aquest apartat
Aquesta publicació rep el suport de la Secretaria General de Joventut i dels Ajuntaments de la Comarca