08/04/03
LObservatori Català de la Joventut ha realitzat una enquesta on sanalitzen els trets sociològics dels catalans entre 15 i 29 anys. La dada més reveladora, tot i que gens sorprenent, és que un 82% dels joves encara viuen amb els seus pares i, d'aquests, només una tercera part, és a dir, el 35%, tenen previst emancipar-se en un termini de dos anys. Els motius pels quals es retarda la marxa del domicili patern, són bàsicament tres: la falta d'edat (35%), la manca de recursos (44%) o, senzillament, la falta d'interès o voluntat per fer-ho (21%). El fet de conviure amb els pares, però, no resta autonomia a aquests joves, ja que un 84% admet que no té cap problema per sortir regularment de nit. A més, només un de cada quatre assenyala que té una dependència econòmica plena dels seus progenitors.
Segons dades estadístiques de 1996, a Catalunya hi ha més d'1.400.000 habitants que tenen entre 15 i 29 anys. La pràctica totalitat, un 96%, ja han nascut al país, tot i que són majoria (57%) els que tenen un antecedent familiar directe -pare o mare- originari d'algun altre punt de l'Estat espanyol. L'enquesta també desvela que els joves enquestats coneixen bé el català, ja que l'han après a l'escola, però per al 43% el castellà és la llengua de comunicació amb els amics; el 39% utilitzen el català, i el 18% restant, utilitzen de manera indistinta qualsevol dels dos idiomes.
Per últim, quan es parla de política, la meitat dels joves asseguren que no els interessa gens ni mica, i l'altre 50% en fa una lectura molt crítica. Un 22% es declaren abstencionistes potencials, un 23% són reticents a posicionar-se políticament i predominen de manera aclaparadora (59%) els que es decanten per un pensament d'esquerres sobre els que es confessen de dretes (15%). PSC i ERC són els partits amb més adeptes.
|
|