01/07/03
Onze Universitats de tot lEstat han inclòs en els seus estatuts una renúncia expressa a la realització d'investigació militar i un miler d'investigadors ja han subscrit un compromís pel qual es neguen a col.laborar en programes daquest tipus, segons han anunciat els promotors de la iniciativa, la ONG Fundació per la Pau. Entre les universitats signants es troben lAutònoma de Barcelona (UAB) i lAutònoma de Madrid (UAM).
El rector de la UAB, Lluís Ferrer, ha subratllat que la renúncia als programes d'investigació relacionats amb la indústria armamentística no és una cosa retòrica, sinó que "té un cost econòmic" per a les universitats, que veuen com el seu finançament per part de l'Estat encara és insuficient, sobretot si es compara amb les quantitats que es dediquen a la UE a l'ensenyament superior. Per la seva banda, el rector de la UAM, Ángel Gabilondo, ha reclamat l'adhesió individual dels universitaris a aquesta campanya, perquè sovint les empreses implicades en programes militars recorren als investigadors de les universitats per subcontractar treballs.
A més de les dues universitats esmentades, les universitats de Barcelona (UB), Politècnica de Catalunya (UPC) i les de Lleida (UdL) i Girona (UDG) figuren entre les que han introduït en els seus estatuts el rebuig a col·laborar en projectes amb finalitats militars. D'acord amb els pressupostos generals de l'Estat per a l'any en curs, Espanya dedica a Investigació i Desenvolupament uns 4.000 milions d'euros, menys de l'1% del PIB, dels quals més d'un terç van a parar a projectes relacionats amb la indústria militar. Bona part d'aquests fons procedeixen del Ministeri de Ciència i Tecnologia i no del Ministeri de Defensa.
|
|