Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

No s'ha trobat cap entrada vigent del tipus seleccionat. Prova d'escollir una altra tipologia o un element de nivell superior.

També pots fer clic en "més esdeveniments" per accedir a la cerca avançada.


Notícies


Versió per a imprimirVersió per a imprimir Versió PDFVersió PDF
01/04/2014 - 13:21

Emprendre en els sectors creatius


El sector cultural té un gran potencial per iniciar el nostre projecte d’emprenedoria, per això molts joves decideixen vehicular el seu projecte empresarial cap a aquest camp. Per tal d’oferir eines i recursos als joves que volen emprendre en aquest sector, l’Ajuntament de Badalona va organitzar el passat 25 de març la jornada ‘Emprendre en els sectors creatius’. La jornada va comptar amb la participació d’experts en creació d’empreses i d’empreses referents en els sectors creatius i culturals, que van aportar els seus coneixements i experiència a l’entorn dels recursos disponibles i recomanacions a l’hora d’emprendre en aquest camp. Es va comptar amb l'assistència de més de 70 persones, entre representants d'empreses d'aquests àmbits i estudiants d’ensenyaments artístics que estant pròxims a acabar els seus estudis.

Les indústries creatives: recursos

La primera part de la jornada va tractar dels recursos per a les empreses d’aquests sectors.El primer torn va ser per Laia Fàbregas, de l’IMPO – Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació de Badalona, qui va fer un recull sobre ajudes existents. L’experta va recomanar als emprenedors seguir les novetats d’ajudes que es publiquen al DOGC, així com les convocatòries del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. També va assenyalar com a font de finançament les línies específiques de crèdits per a empreses culturals que ofereix l’Institut Català de Finances o les ajudes que ofereix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Un altre dels recursos què va mencionar Laia Fàbregas és la participació a trobades com el ZINC SHOWER 2014 (23-25 maig a Madrid), per les oportunitats que ofereixen en quant a formació, finançament i networking. A nivell europeu, l’experta va parlar d’Europa Creativa, oficina que gestiona ajudes europees en el sector creatiu. Altres recusos són els que podem trobar al Club de les industries culturals d’ESADE o a iniciatives com el Fòrum d' inversió ACCME. En l’àmbit local, Fàbregas va mencionar recursos com Territoris creatius.cat a Tarragona, o la Plataforma a Facebook Badalona Fem Cultura.

De la seva banda, Jonàs Sala, de Verkami, va parlar del crowfunding com una nova forma de finançar projectes d’emprenedoria en el sector cultural i creatiu. Des de la seva creació fins a l’actualitat, a través de la plataforma on line Verkami, s’han pogut finançar 1665 projectes a partir de les microaportacions de 206.800 persones, que han sumat un total de 9 milions d’euros. Jonàs Sala va assegurar que el 70% dels projectes a la plataforma tiren endavant i va destacar com a punt clau per l’èxit de la iniciativa el fet que s’eliminen els intermediaris i es pot oferir un producte cultural més barat que a les botigues, per tant s’aconsegueix democratitzar la creació.

Maria Rojas, cofundadora de Nautta, va ser l’encarregada de tancar aquesta primera part de la jornada, parlant dels canals de venda a la xarxa. L’emprenedora va presentar Nautta, empresa que ofereix serveis digitals de màrqueting i comunicació a agències, empreses i professionals. Maria Rojas va destacar la importància que les empreses del sector cultural ofereixin una bona imatge a la xarxa, i d’assegurar la seva presència mitjançant tots els recursos disponibles. El primer que han de tenir és una web amb portfolio, però també cal estar presents mitjançant blogs, les xarxes socials, els canals d’E-commerce o xarxes de l’àmbit laboral, com LinkedIn, per fer networking. És fonamental, doncs, que les empreses del sector creatiu estiguin al dia de les oportunitats que ofereix la xarxa per al seu negoci. Maria Rojas va mencionar, per exemple, les oportunitats per als fotògrafs o il·lustradors dels repositoris d’imatges/vídeos, com ara Fotolia, llocs recurrents on acudeixen les agències per comprar imatges.

Taula rodona amb empreses dels sectors creatius

La segona part de la jornada es va dedicar a presentar les experiències d’empreses reconegudes del sector creatiu. Els responsables d’aquestes iniciatives van oferir als assistents una sèrie de recomanacions i coneixements per emprendre en aquest sector. Hi van participar Josep Gurri, de Dortoka Disseny; Georgina Alcacer, d’El Flotador estudi gràfic; Elias Lozano, d’Omnidrone, i Juanjo Navarro, de Trifusió.

A la darrera part de la jornada es va obrir un torn de preguntes on els estudiants van manifestar les seves inquietuds per la imminent incorporació al món laboral, preguntant a les empreses, entre d’altres qüestions, què valoraven al fer un procés de selecció; si la manca d’experiència els seria una dificultat; així com les seves experiències quan es van establir per compte propi. Els empresaris participants de la taula rodona van oferir els diferents punts de vista, coincidint en la importància d’anar elaborant un portfoli per tenir una bona carta de presentació així com saber treballar en equip, ja que els coneixements, amb esforç i dedicació es poden adquirir, però la base perquè realment funcioni és l’equip humà que l’integra i l’actitud d’aquests envers la feina. En aquest sentit, també van apuntar que que per triomfar en aquest sector en un moment com l’actual és fonamental ser capaç de reduir costos sense sacrificar el capital humà, ja que van coincidir en què el valor més important és tenir un equip molt bo i oferir un producte de molta qualitat. Al final de la sessió vàries empreses van aprofitar per presentar-se i fer networking, tot intercanviant targetes i tríptics corporatius.

Si vols més informació sobre alguns dels aspectes tractats posa't en contacte amb la Unitat de Foment Empresarial de l’IMPO o bé envia un correu electrònic a .

Aquesta jornada s’emmarca en el programa XarxaNord, subvencionat per la Diputació de Barcelona i l’IMPO de l’Ajuntament de Badalona, en el qual l’IMPO hi participa en col·laboració amb altres municipis i entitats: l’empresa municipal Grameimpuls de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs i el Consell Comarcal del Barcelonès, que formem part del Pacte Territorial del Barcelonès Nord.


Etiquetes: , ,

Enllaços

Ajuda'ns a millorar
20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Assessories per a joves Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove