Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Notícies


18/08/2014 - 07:39

Gais, lesbianes i transexuals continuen patint discriminació


Les accions habituals de la vida qüotidiana, com la cerca d'ocupació o el lloguer d'un pis, continuen provocant situacions de discriminació a les persones lesbianes, gais, transexuals i bisexuals. Així ho va mostrar l'Estudi 2013 sobre discriminació per orientació sexual i/o identitat de gènere a Espanya, realitzat per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transexuales i Bisexuales (FELGTB) i el col·lectiu LGTB de Madrid COGAM, on es recull les vivències de 762 persones LGTB residents a Espanya i la seva autopercepción de la discriminació soferta en diferents àmbits de la vida quotidiana.

El 44,6% de les pesones participants a l'estudi van afirmar haver-se sentit discriminades per la seva orientació sexual o identitat de gènere en algun establiment privat obert al públic, el 30% en l'àmbit de l'hostaleria. No obstant això només 1 de cada 3 va prendre mesures, principalment posar una queixa en el propi local.

En l'àmbit laboral, es van sentir discriminades el 31,2% de les persones enquestades, sobretot per bromes (el 73% de les ocasions), tot i que un percentatge molt elevat, un 47,5% ha sofert tracte discriminatori per altres companys, el 24% assetjament laboral, el 20% traves en la promoció professional i per a gairebé un altre 20% la seva identitat de gènere o la seva orientació sexual ha suposat una trava en la cerca d'ocupació. En aquest cas, dos terços han pres mesures, principalment davant la pròpia empresa (30,9%), sindicat (9,2%) o en una associació LGTB (8,8%).

L'Administració pública ha estat un centre de discriminació pel 18%, i la sanitat pública pel 20,2%, malgrat que són espais on no es mostra majoritàriament l'orientació sexual i per tant es dóna per fet la heterosexualidad de les i els usuaris.

Discriminació a les aules

L'estudi va mostrar també que el principal lloc de discriminació per a la població LGTB és l'àmbit educatiu. El 76% va patir homofòbia, bifòbia o transfòbia en el seu centre d'estudis, principalment col·legi o institut, i exercida pels seus companys/as (92,8%). El 26,9% esmenta també el professorat.

Les víctimes, en la seva majoria menors, es troben vulnerables, i només el 16% troba la determinació per prendre mesures davant aquest bullying, majoritàriament queixant-se davant el propi centre educatiu (86%).

Poques denúncies

Segons l'informe, només el 5% ha acudit a la Justícia després d'haver estat objecte de LGTBfòbia, encara que el 40,6% creu que hauria d'haver-ho fet. Aquest desfasament mostra una gran indefensió de lesbianes, gais, transexuales i bisexuals davant la discriminació que pateixen. Si bé el 55% no ho va fer per desconfiança en el sistema, el 29% no ho va fer per raons de visibilitat.

Por a sortir de l'armari

La por a sortir de l'armari paralitza, per tant, a més d'un quart de les possibles denúncies relacionades amb la discriminació per orientació sexual o identitat de gènere. Nombroses persones segueixen percebent que la revelació de la seva orientació és un risc per a elles i per tant la sortida de l'armari no és una opció lliure.

Molts comentaris que acompanyaven a les respostes anaven en el sentit de la visibilitat. “No sóc molt visible”. “Ningú va saber que era gai”. “Si fos amanerat o em vestís de forma no convencional, seria discriminat”. “M'automargino per no tenir problemes”.

Demandes

Segons l'informe, la fragilitat de lesbianes, gais, transexuales i bisexuales és un problema que les administracions públiques haurien d'abordar amb polítiques proactives que assegurin la igualtat real, una vegada aconseguida la igualtat legal. Si la demanda d'ajuda implica una visibilització que no totes les persones LGTB estan preparades per afrontar, han de ser les administracions públiques les que eliminin els obstacles per al lliure exercici dels drets de tota la ciutadania.


Etiquetes: , ,
Ajuda'ns a millorar
20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Assessories per a joves Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove