Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Notícies


27/12/2017 - 14:34

Mapa i anàlisi de la Indústria 4.0 a Catalunya

El concepte d'Indústria 4.0 és en boca de tothom, però quin pes real té a Catalunya? Aquest estudi analitza el seu impacte al nostre país, identifica més de 300 empreses que ja hi treballen i assenyala els reptes i les oportunitats que ofereix. D'entrada, la Indústria 4.0 fa referència a la digitalització dels processos industrials per fer-los més autònoms.


Aquest objectiu es pot aconseguir per moltes i diverses vies. Tal com mostra l’estudi, les empreses catalanes estan força sensibilització cap a la qüestió, tot i que encara són poques les que realment han iniciat el procés.

Les empreses que ja són 4.0
A Catalunya s’han identificat 365 empreses que presenten oferta de productes i serveis en la Indústria 4.0. Entre totes elles facturen 1.224 milions d’euros (0,6% del PIB català) i donen feina a més de 23.000 treballadors (dades de 2015).
D’aquestes empreses, destaca que el 73% tenen menys de 50 treballadors i només el 4% són grans empreses de més de 250 empleats. Alhora, el 44% són exportadores i el 13% tenen filials a l’estranger.
Per sectors, els més interessats en la indústria 4.0 són l’automoció, els béns d’equip, la salut i els equipaments mèdics.

Quatre segments i moltes eines
L’anàlisi de situació de la Indústria 4.0 a Catalunya es divideix en quatre grans segments d’activitat: mitjans de producció, intel·ligència, dades i connectivitat i consultoria i serveis professionals. Aquí dins s’hi engloben diverses eines per a l’aplicació d’aquest canvi de paradigma industrial: des de la robòtica avançada fins al Big Data, passant per la realitat augmentada o la ciberseguretat.

Què fa la Indústria 4.0 a Catalunya
Un dels aspectes més destacats d’aquest estudi és veure per a què apliquen actualment la Indústria 4.0 les empreses catalanes. En aquest sentit, el més habitual és digitalitzar processos per al disseny i personalització, el prototipatge o la fabricació i el muntatge. Altres elements com la verificació, el manteniment o el màrqueting també guanyen pes en aquesta línia.

Els reptes
Sigui com sigui, una de les premisses a tenir clares és que les noves tecnologies aplicables en la Indústria 4.0 no són cap finalitat en si mateixes, sinó les eines que han de permetre un canvi de paradigma en el sector industrial. Aquest canvi no només genera oportunitats, sinó que també crea reptes que cal superar.

A Catalunya, aquests reptes passen per l’adaptació dels professionals i la formació a una nova realitat. Un context que va lligat a la incorporació de nous perfils com matemàtics o data science. Alhora cal desenvolupar solucions adaptades al perfil i sectors amb més presència entre les pimes catalanes; i fer-ho de tal manera que es facilitin les sinergies entre empreses de diferents sectors. Tot plegat, a més, requerirà una estratègia de país en Indústria 4.0.

Repassa el Mapeig i anàlisi de la Indústria 4.0 a Catalunya.

FONT: http://coneixement.accio.gencat.cat


Etiquetes: , ,
Ajuda'ns a millorar
20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Assessories per a joves Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove