Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

No s'ha trobat cap entrada vigent del tipus seleccionat. Prova d'escollir una altra tipologia o un element de nivell superior.

També pots fer clic en "més esdeveniments" per accedir a la cerca avançada.


El Pla Comarcal de Joventut del Barcelonès 2013-2016

El Consell Comarcal del Barcelonès, implicat totalment en la realitat dels i les joves de la comarca i de les necessitats dels seus ajuntaments, durant aquests anys, i juntament amb la seva estructura de recursos humans, ha fet possible el desenvolupament des de l’any 1998 fins a l’actualitat any rera any un pla comarcal de joventut que donat cobertura i suport a les politiques que desenvolupen els municipis de la nostra comarca.

El període 2003/2012 ha incidit en la materialització i consolidació de la Xarxa Comarcal de Borses Joves d’Habitatge i la creació de nous espais integrals d’assessorament i orientació en l’emancipació juvenil. Com a objectiu: facilitar l’apropament de la informació i els recursos en matèria juvenil a un usuari ubicat en un context històric molt determinat i envoltat d’inquietuds, problemes, carències, preguntes i decisions a prendre.
 

El Pla Comarcal de Joventut basa les polítiques de joventut que ha de desenvolupar al llarg d’aquests quatre anys en tres eixos prioritaris. En conseqüència el document que hi ha a continuació té en comte en tot moment i té com a fil conductor els eixos prioritzats. 

Donat els context actual de crisi socio-econòmica que afecta a les persones però també a les administracions públiques a nivell local, comarcal i estatal,  hi ha una disminució de recursos que es destinen al desenvolupament de les polítiques de joventut locals en comparació als anys anteriors.

A continuació detallem els eixos prioritaris:

-Un dels tres eixos prioritaris és: Enfortir les polítiques de joventut de la comarca del Barcelonès, tot això es realitzarà potenciant el treball en xarxa amb els ajuntaments de la comarca, altres administracions que operen en el territori, agents socials del territori, entre d’altres actuacions.

-Actualment, els joves tenen dificultat en la transició del sistema educatiu al mercat de treball, i coincideix amb la disminució dels recursos en les polítiques de joventut i d’ocupació de les administracions. Per tant, l’altre eix de treball és: donar suport als municipis per millorar l’ocupabilitat i la capacitació professionals dels joves, per augmentar el nivell d’inserció laboral dels joves del Barcelonès, tot tenint en compte l’experiència acumulada en polítiques de joventut dels del consell comarcal del Barcelonès en aquest darrers anys. A nivell operatiu és seguiran impulsant els serveis i recursos sobre temes d’ocupació que hi ha descentralitzats en els diferents equipaments juvenils del territori, tant pels joves que busquen feina aquí com a l’estranger. Un àmbit de treball innovadors serà el de l’emprenedoria, per oferir al joves una alternativa a la sortida de l’atur juvenil, tot potenciant el seu talent i habilitats. Tot això sense deixar de tenir en compte que s’ha de capacitar als professionals que treballen en temes d’ocupació al territori i directament amb els joves.

-S’ha detectat que la situació actual de crisi genera als joves desànim, incertesa, frustració.. i viuen el seu període de joventut amb una certa angoixa. La manca de recursos fa que s’hagin de tenir em compte o generar pautes d’actuació o de consum alternatives i viables. És per això que el tercer eix d’actuació és Potenciar valors i aportar recursos als joves per superar la crisi i generar un canvi de model més sostenible, treballant temes d’economia col•laborativa, compartir habitatge, suport emocional i convivencial.

Així doncs les prioritats en el Pla Comarcal de Joventut 2013-016 són :
- enfortir les polítiques de joventut al Barcelonès
- oferir el suport als municipis per la millora de l’ocupació juvenil
- potenciar valors i aportar recursos als joves per superar la crisi i generar un canvi de model més sostenible.

Els eixos del Pla segueixen, entre d’altres, els criteris marcats pels principis rectors del PNJCat 2010-2020. El primer eix respon més al principi rector de la participació de la integralitat, donat que es buscar generar una sinergia de corresponsabilitat entre els diferents agents que desenvolupem polítiques de joventut en el territori, amb la participació de les diferents administracions.

El segon eix, respon més al principi rector de qualitat i de transformació, donat que està lligat a la realitat que estem vivint actualment i pretén donar suport als ajuntament per facilitar que tots els joves dels diferents territoris tinguin un accés igualitari al mercat laboral.

I el tercer eix, també respon als principis rectors de transformació i qualitat, donat que té pretén transformar el model de societat en general i el model de vida dels joves. I també fer-ho des de la innovació, la creació i la proximitat.

Puntualitzar que cada un del àmbits i d’actuacions que desenvolupa el Pla Comarcal de Joventut estan dissenyat perquè responguin als criteris dels principis rectors.  

A més a més de tenir els criteris del Pla Nacional de Joventut en compte, el pla també es regeix pels principis de: participació i definició conjunta amb els municipis, optimitzar recursos, compartir i col•laborar, suport a la formació i capacitació dels tècnics, avaluació conjunta i continuada, tenir la opinió dels joves, la web:www.barcelonesjove.net  com un instrument transversal als joves i als municipis, potenciar el treball en les xarxes socials, captació de recursos conjunta, nova visió global dels agents que treballen amb joventut, tenir en compte la col•laboració fins ara i els programes impulsats.

Per elaborar la diagnosi i extreure conclusions que orientaran el disseny de la polítiques de joventut de l’Oficina de Joventut i Habitatge a través del seu Pla Comarcal de Joventut 2013-2016 s’han fet servir metodologies quantitatives i qualitatives i han intervinguts diferents agents del territori.

 

Documents

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 22.03.2013

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove