L’Oficina de Serveis a la Joventut va començar al 2001 a donar suport als Ajuntaments del Barcelonès Nord en matèria de mobilitat europea, ja que era un tema que cap d’aquestes entitats no treballava. Molts joves i entitats desconeixen els recursos, subvencions, programes i beques que els ofereix Europa. Sovint, el desconeixement d’idiomes frena tant a tècnics, entitats i joves d’apropar-se a aquests recursos.
Hem realitzat diversos projectes en el marc del programa joventut per promoure la difusió, formació i assessorament a joves i entitats juvenils:
> Prospecció del Youth en entitats juvenils del Barcelonès Nord (2002).
> Curs de formació a entitats sobre el programa Joventut (2002)
>"Projecte Salt-eu" (acció 5 innovació i qualitat, 2004)
> Seminari de partenariat El Barcelonès Nord intercanvia" (acció 5, 2005)
> "Projecte Vol-eu de promoció del Sve de curta durada" (acció 5 d'innovació i qualitat, 2006)
> "Voler és poder. Foment d'iniciatives juvenils"(acció 5)
> Visita al Parlament Europeu (2007)
> Subcomissió mixta “Polítiques de joventut i habitatge” (2008)
El novembre del 2004 es va obrir el Centre Europa Jove en un espai ubicat al Casal Infantil i Juvenil Rellotge XXI (al barri de Fondo), amb col•laboració amb l'Ajuntament de Sant Coloma de Gramenet, per tal de tenir un espai físic de referència que doni servei a tot el Barcelonès Nord.
Quan va obrir el CIREJ a Badalona, el Centre Europa Jove també hi va establir una assessoria sobre mobilitat europea i, finalment, al 2008 el Centre Europa Jove es va descentralitzar a L´Hospitalet, Sant Adrià del Besòs i a Barcelona, desplegant a tota la comarca la Xarxa Europa Jove.
Al 2009 la oficina del Centre Europa Jove es va traslladar al CRJ Mas Fonollar al centre de Santa Coloma de Gramenet.
Plantejament metodològic:
El suport als ajuntaments en matèria de mobilitat juvenil europea es realitza a partir de la Xarxa Europa Jove, que és una estructura de treball interinstitucional impulsada pel Consell Comarcal del Barcelonès on hi són representats tots els ajuntaments de la comarca del Barcelonès.
Formalització de la col•laboració : Convenis
Aquesta relació institucional s’ha formalitzat mitjançant la signatura d’uns convenis: Santa Coloma i Badalona (2004); L’Hospitalet (2008), Sant Adrià del Besòs (2008) i Barcelona (2009).
Mecanismes de coordinació: Reunions de treball de la xarxa Europa Jove
- Reunions periòdiques del CEJ amb cada ajuntament per separat per tal d’avaluar i planificar conjuntament activitats i projectes.
- Reunions trimestrals amb tots els ajuntaments plegats
Coordinació tècnica de la xarxa Europa Jove
La coordinació tècnica de la xarxa és a càrrec dels tècnics de joventut del Consell Comarcal del Barcelonès.